Szijjártó: Brüsszel levele bizonyítja, Ukrajna bármit megengedhet magának

Szijjártó: Brüsszel levele bizonyítja, Ukrajna bármit megengedhet magának

Immáron másfél hete fordultunk Szlovákiával közösen az Európai Bizottsághoz amiatt, hogy Ukrajna letiltotta a két ország biztonságos ellátásához szükséges olajszállítások egy részét – írta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a facebookon.

Jelezte, hogy Valdis Dombrovskis uniós kereskedelmi biztos levélben értesítette őt és Juraj Blanár szlovák külügyminiszter arról, hogy az Európai Bizottság szerint: „Ukrajna nem veszélyezteti sem Magyarország, sem pedig Szlovákia ellátását, különben is ott van egy másik vezeték Horvátországon keresztül, használjuk azt”.

„Botrány! Az alelnök levele újra azt bizonyítja, hogy az ukránok bármit megengedhetnek maguknak uniós tagállamokkal szemben, főleg ha azok békepártiak és nem szállítanak fegyvereket.”

Hírdetés

Szijjártó azt is elmondta, miért nem tekinthető megoldásnak a vitára az az uniós javaslat, miszerint Magyarország és Szlovákia a Horvátországon keresztüli olajtranzittal helyettesítse a Barátság-kőolajvezetéken ukránok miatt kiesett mennyiséget:

„Ami a horvátokat illeti: nyilvánvalóan véletlen egybeesés, hogy a horvát miniszterelnök tegnapelőtt levelet írt az Európai Bizottság elnökének, amiben a Horvátországon keresztül húzódó olajvezetéket reklámozza. Túl azon, hogy a két levél azt erősíti meg, hogy itt egy Brüsszelből összehangolt akcióról van szó, van egy másik nagy baj is a “horvát opció”-val.  

írta Szijjártó, majd leszögezte, hogy a keleti irányból érkező olajszállítások leállítása a végsőkig kiszolgáltatná Magyarországot és Szlovákiát egy nem megbízható tranzitországnak.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »