Szijjártó azt mondta a palesztin külügyminiszternek, hogy "megnyitják a határokat az igazi menekültek számára"

Szijjártó azt mondta a palesztin külügyminiszternek, hogy "megnyitják a határokat az igazi menekültek számára"

Riad Malkival a HVG készített interjút.

– Néhány nappal ezelőtt a magyar miniszterelnök arról beszélt, hogy az iszlamizálódás alkotmányos tilalom alá esik, nem sokkal később pedig arról, hogy Magyarországot senki sem kényszerítheti arra, hogy migránsokat fogadjon be. Nem érezte kényelmetlenül magát, mikor ezeket a kijelentéseket hallotta a magyar vezetés legfelső szintjéről?

– Nem akarom kommentálni a miniszterelnök úr szavait és Magyarország menekültpolitikáját sem. Ugyanakkor tárgyaltam a kérdésről ma Szijjártó miniszter úrral. Tőlük úgy értesültem, hogy a magyar kormány igenis nyitott a kérdésben és megnyitja a határait az igazi menekültek számára.

– Pár nappal ezelőtt bejelentette, hogy az új palesztin útleveleken a Palesztin Állam felirat fog szerepelni. Kommunikálták már a döntést a fogadó országok felé, nem lesz fennakadás?

– Téved, nem Palesztin Állam, csak Palesztina felirat fog szerepelni a borítókon. És miért ne? Mi ezzel a gond? Megbeszéltük az izraeliekkel, ők tudnak róla. A többi országnak elküldtük az új útlevél borítóját, hogy lássák, így fog kinézni hamarosan az új palesztin útlevél. Ez csak egy logisztikai kérdés. Egyébként folyamatosan tájékoztatjuk az izraelieket is, mert nem akarunk nehézségeket okozni a palesztin polgároknak.

– Mahmúd Abbász elnök 11 éve áll a Palesztin Hatóság élén, mikor lesznek választások?

– Minden esélyt megvan rá, hogy a közeljövőben megtarthatjuk a választásokat. Ugyanakkor azt mondom, lássuk meg, mi történik a dohai tárgyalásokon. (A Hamász és a Fatah vezetői Katar fővárosában találkoznak pár napon belül.) Reméljük, hogy ez lesz a tárgyalások utolsó felvonása, és itt végre megszülethet a döntés a palesztin egységkormány létrehozásáról is. Ennek a kormánynak lesz a feladata a választások előkészítése. Az egységkormány létrejöttétől Mahmúd Abbász elnöknek 60 nap áll majd rendelkezésére, hogy kiírja a választásokat.

– Nem Magyarország az egyedüli kapcsolatépítési célpont a térségben, mit remélnek, milyen lehetőségeket látnak a közép- és kelet-európai államokban?

– Nagyon jó kapcsolataink vannak a régióban. A térség minden országában van nagykövetségünk, de nagy hangsúlyt is fektetünk erre. Ez a palesztin vezetés számára kiemelt feladat kell hogy legyen. Számtalan találkozóra sor került az utóbbi időben. Két hónappal ezelőtt a bolgár miniszterelnök és a külügyminiszter járt nálunk, néhány hete pedig a román elnök, néhány hét múlva pedig a lengyel külügyminiszter érkezik hozzánk. És persze Magyarország, Szijjártó Péter külügyminiszter nem is olyan régen, novemberben látogatott meg, most pedig én jöttem. Ez nem a támogatás megszerzéséről szól, de természetesen építeni akarunk ezekre a kapcsolatokra és azt akarjuk, hogy gazdaságilag is gyümölcsöző viszony legyen a térség országai és Palesztina között.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »