Szijjártó: Az egész világnak elege van abból, hogy Európában nem képesek vetni a háborúnak

Szijjártó: Az egész világnak elege van abból, hogy Európában nem képesek vetni a háborúnak

Valószínűleg a jövőre nézve kulcsfontosságú kezdeményezés indult el hivatalosan is. Kína és Brazília vezetésével (ez utóbbi támogatja az előbbi béketervét az orosz-ukrán háború kapcsán) összesen 15 ország ült össze New Yorkban, hogy előkészítsék a Béke Barátai nevű csoport megalakítását. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter jelezte, hogy a csoport alakulóülésén Magyarország is részt vesz.

Szijjártó elmondása szerint a Béke Barátai csoport fő üzenete az, hogy mielőbb meg kell kezdeni  a béketárgyalást az ukrajnai háború lezárása érdekében. 

Szijjártó azt is hangsúlyozta, hogy „van egy globális, békepárti többség, és ennek Magyarország is a része. Kevés európai ország tartozik ehhez a csoporthoz”.

A magyar külügyminiszter azt is kiemelte, hogy a Globális Dél államainak elegük van abból, hogy egy tőlük több ezer kilométerre dúló háború árát kell megfizetniük, illetve sérelmezik, hogy a transzatlanti közösség folyamatosan olajat önt a tűzre és olyan döntéseket, amelyeket csak súlyosbítják a helyzetet. 

Hírdetés

Szijjártó hivatalos facebookoldalán három dolgot szögezett le a Béke Barátai kezdeményezés kapcsán:

1) Az egész világnak elege van már abból, hogy az európaiak vagy a transzatlanti közösség nem képes véget vetni ennek a háborúnak. 2) Magyarország támogatja ezt a kezdeményezést és készen áll arra, hogy részt vegyen a csoport munkájában. 3) A Béke barátai csoport célja, hogy a kínai-brazil béketerv mentén tárgyalásos megoldást szorgalmazzon Ukrajnában. Ezen javaslat minden pontja támogatható, így lehetne garantálni, hogy hazánk is biztonságban legyen a háború szomszédságában.  

A békepárti csoportnak nagyjából 15 tagja van, Kínán és Brazílián kívül a Globális dél meghatározó országai, mint Egyiptom, Szaúd Arábia, Törökország, Mexikó, Kenya, Zambia és Kazahsztán. Európából három ország kapott meghívást a csoportba: Magyarország, Franciaország és Svájc. 

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »