Szigorúbban büntetnék a kiabáló, verekedõ, az ülést élõben közvetõ vagy bannerekkel tüntetõ képviselõket

A parlament házszabályának a módosítására nyújtottak be javaslatot a PSD, a PNL és az RMDSZ képviselői a tegnapi ülésen történt események után, amikor is George Simion, az AUR társelnöke rárontott, nyakon ragadta és kiabált az energiaügyi miniszterrel, Virgil Popescuval. Az eset miatt a legfőbb ügyészség is eljárást indított az AUR-os képviselő ellen.

A PNL, a PSD és az RMDSZ képviselői által benyújtott javaslat több szankciót is javasol, kezdve a jutatások részleges megvonásától egészen a felszólalások időszakos korlátozásáig.

Hírdetés

A G4media által közöltek szerint nem csak a képviselők és szenátorok ellenei fizikai és verbális erőszakot akarják betiltani, hanem azt is, hogy bannerekkel, feliratos táblákkal tiltakozzanak az parlament üléstermében vagy a bizottságok ülésein, illetve hogy ezeket rögzítsék vagy élőben közvetítsék a telefonjukkal. A G4media szerint ez utóbbit több USR-s képviselő is kritizálta, mondván a PSD, a PNL és az RMDSZ meg akarja szüntetni a parlamenti ellenállás minden formáját. A portál szerint hat hónapig 50 százalékkal csökkenthetnék az illető képviselő vagy szenátor juttatását az említett szabályok megsértéséért. Szintén ezt a büntetést kapna az a képviselő, aki a társa azonosító kártyáját használva az elektronikus rendszerben szavaz helyette.

A felszólalási idő három hónapig 10 másodpercben történő korlátozásával is büntetnék azokat, akik fenyegetéseket, rágalmazásokat megfogalmazva kiabálnak egy társukkal. Az említettek miatt megbüntetett képviselők esetében felére csökkenne a felszólalási idő a különböző előterjesztések megvitatásakor, a kormányóra, a miniszterelnök órája és vagy a különböző ünnepi ülésszakok alkalmával.

A PNL, a PSD, az RMDSZ és a kisebbségi képviselők által benyújtott módosító javaslat szövege itt érhető el. (g4media/hotnews)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »