Szigorúbb megszorításokkal, de nyitva vannak a templomaink

Szigorúbb megszorításokkal, de nyitva vannak a templomaink

A december 19-én életbe lépő kijárási tilalom és a szigorított korlátozások hatással vannak a templomainkban zajló egyházi szertartásokra is. A karácsonyi ünnepkörben ugyan a templomaink nyitva tartanak, ám az egyes alkalmakon részvevők számát korlátozták.

A rendelkezések értelmében a kijárási tilalom nem vonatkozik az egyházi szertartásokra. Ám a templomok korábban érvényes 50 százalékos megengedett kihasználtságát 25 százalékra módosították.

„A higiéniai előírások továbbra is érvényben maradnak. A korábbi előírások érvényesek az úrvacsora közösségi gyakorlásánál is. Kérjük a gyülekezeteink vezetőségét, hogy figyelembe véve a helyi körülményeket, odafigyelve a közegészségügyi hivatalok esetleges rendelkezéseire, türelemmel és megértéssel próbálják megszervezni a karácsonyi ünnepkör istentiszteleteit, akár egymást követő több istentisztelet tartásával. Törekedjünk arra, hogy amennyire csak lehet, mindenki biztonságban élhesse meg az istentiszteleti és úrvacsorai közösséget” – olvasható a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház körlevelében.

– fogalmazott Fazekas László püspök.

A szombattól érvényes rendelkezés számos településen befolyásolja a karácsonyi ünnepkör alkalmait. Amint Izsmán Jónás, az ipolysági református gyülekezet lelkipásztora a vasárnapi istentisztelet végén kifejtette: a Barsi Református Egyházmegyében szombaton online lelkészértekezleten is megvitatták a megoldási lehetőségeket.

Hírdetés

Az ipolysági gyülekezetben december 24-én két ünnepi istentiszteletre kerül sor 15 és 16 órai kezdettel. Másnap úrvacsoraosztással egybekötött ünnepi istentisztelet lesz a délelőtt folyamán. Karácsony másnapján nem kerül sor egyházi alkalomra.

Kedves Testvéreink! Miután egyeztettünk az orvosokkal és más szakértőkkel is, meg kellett hoznunk azt a döntést, amely bár fájdalmas, de most indokolt – ez már a Zselízi Református Egyházközség közösségi oldalán olvasható. A zselízi egyházközségben működő Révész Tibor és hitvese, Csilla Zselíz mellett Szódón, Sárón, Garammikolán, valamint Nagysallóban látnak el szolgálatot. A rendelet érelmében egyik helyen sem lesz istentisztelet szenteste. Ugyanakkor online ünnepi istentisztelettel jelentkeznek.

Karácsony első napján úrvacsorás istentiszteletre kerül sor az említett gyülekezetekben, betartva a 25 százalékos kapacitást.

Hasonlóan szigorú intézkedéseket vezetnek be Felvidék-szerte a gyülekezeteknél. A korlátozások ellenére a szabályok mindennemű betartásával vehetünk részt a lelkünket erősítő és a hitünket mélyítő alkalmakon.

„Akik szabadításodra vágyódnak, hadd mondhassák mindig, hogy nagy az Úr. ” /Zsolt 40,17b/.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »