Szigorúbb lesz az ellenőrzés Magyarország határain

Szigorúbb lesz az ellenőrzés Magyarország határain

BUDAPEST. Ismét szisztematikus határellenõrzésre, vagyis ki- és belépéskor is ellenõrzésre kell számítani Magyarország schengeni külsõ határain a turistaszezon végével, miután a kormány visszavonta az intézkedés ideiglenes felfüggesztésérõl szóló határozatát.

A szisztematikus határellenõrzést felfüggesztõ kormányhatározat a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg.   

A kormány elõzõleg május 9-én hozott határozatában függesztette fel a szisztematikus határellenõrzést, az akkori indoklás szerint azért döntöttek így, mert az intézkedés bevezetését követõen Magyarország határain a határforgalom aránytalan lassulásával járó elfogadhatatlan helyzet alakult ki.   

Hírdetés

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára májusban az MTI-nek a szisztematikus határellenõrzés áprilisi bevezetésének tapasztalatai alapján azt mondta: többórás várakozás alakult ki egyes határszakaszokon. Elõrevetítette: félõ, hogy a nyári idõszakban a várakozás ideje megsokszorozódhat. A kormány ezért döntött a szisztematikus határellenõrzés ideiglenes felfüggesztésérõl, és helyette célzott határellenõrzést vezetett be azzal az indoklással, hogy az uniós jog erre lehetõséget biztosít.   

Az Európai Unió Tanácsa április elejétõl vezette be a kötelezõ szisztematikus határellenõrzést, amelynek értelmében minden uniós és harmadik országbeli állampolgárt kötelezõen ellenõrizni kell a schengeni határokon való ki- és belépésnél. A határozatban az is szerepel, hogy a tagállamok számára engedélyezni kell, hogy ne végezzék el a szisztematikus ellenõrzéseket, ha kockázatelemzéssel alá tudják támasztani, hogy az ellenõrzés könnyítése nem okozna biztonsági kockázatot.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »