Szigorították az Ausztriába utazók határátlépését

Szigorították az Ausztriába utazók határátlépését

Szigorított határátlépésre kell készülniük az Ausztriába utazóknak – hívta fel a figyelmet a rendőrség kedden a honlapján.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának közleménye szerint a december 20-ától hatályos, szigorúbb beutazási szabályok értelmében csak azoknak nem kell karanténba vonulniuk, akik rendelkeznek két oltásról szóló oltási igazolással, vagy 180 napnál nem régebbi gyógyultsági igazolással – írja az MTI.

Továbbá ezek mellett bemutatják egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt eredményt, vagy a harmadik, frissítő oltás felvételének igazolását.

Azon beutazónak, akinek nincs negatív teszteredménye vagy emlékeztető oltása, kötelező a regisztráció, és haladéktalanul tíznapos karanténba kell vonulniuk. A karantén egy negatív teszteredmény bemutatásával szűnik meg – tették hozzá.

Az oltással nem rendelkezők számára szintén kötelező a regisztráció, ők tíznapos karanténba kerülnek. A karantént akkor lehet elhagyni és befejezettnek tekinteni, ha legkorábban a beutazást követő ötödik napon újabb PCR-tesztet végeznek, és annak eredménye negatív – ismertették.

Hírdetés

A védőoltás meglétének igazolása vagy a betegségből történő felgyógyulást igazoló tanúsítvány bemutatásának kötelezettsége általánosságban nem vonatkozik azokra, akik „az élet vagy egészség veszélyeztetése nélkül nem olthatók be”, a terhes nőkre, a diplomataigazolvánnyal rendelkezőkre, továbbá azok alkalmazottaira és a velük egy háztartásban élőkre, valamint azokra, akik munkaviszonyból eredő kötelezettségeik teljesítése miatt nemzetközi szervezetekhez történő belépésre jogosultak – közölte az ORFK.

A közlemény kitér arra is, hogy a felnőtt felügyeletében és kíséretében utazó 12 éven aluliakra is ugyanazon karantén- és regisztrációs kötelezettségek érvényesek, mint az őket kísérő nagykorúakra.

„Ha a felnőtt számára előírt karanténkötelezettség véget ért, a kiskorú is szabadul a karanténból” – fogalmaztak.

A 12 éven felüli gyermekek esetében az iskoláskorúak úgynevezett „Ninja Pass” dokumentuma alkalmazható a beutazásnál. Az ingázók jelenlegi, változatlan feltételekkel léphetnek be december 20. után is – írták.

Ezzel együtt az ORFK javasolja, hogy kövessék a Konzuli Szolgálat tájékoztatását a konzuliszolgalat.kormany.hu/index oldalon.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »