Szigoríthatják a hazai a hitelfelvételt

Szigoríthatják a hazai a hitelfelvételt

Az eddig elvihető kölcsön felét kaphatná meg az, aki változó kamatozású hitelt akar, és kevesebbet keres, mint havi nettó 500 ezer forint.

Szigorítják a hitelfelvételt szeptember elsejétől – a Bankmonitor információi szerint. Csak az eddig elvihető kölcsön felét kaphatná meg, aki változó kamatozású hitelt akar, és kevesebbet keres, mint havi nettó 500 ezer forint. Ők a fizetésük legfeljebb 25 százalékát fordíthatnák törlesztésre, a mostani 50 százalék helyett – hangzott el a csütörtöki RTL Híradóban.

Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetője szerint szeptembertől változhat meg a hitelezés szabályrendszere, és csökkenhet a változó kamatozású hitelek felvehető összege a felére.

A cseh jegybank a héten jelentette be, hogy ott legfeljebb az éves jövedelemük kilencszeresének megfelelő összeget vehetnek fel hitelként egy család októbertől. A Reuters szerint Szlovákiában is hasonló szigorításra készülnek, mert túlzott eladósodástól tartanak.

Hírdetés

Palkó István, a Portfolio.hu elemzője ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy Magyarországon egyelőre nem fenyeget túlzott eladósodás, de Csehország mellett például Romániában már vannak erre utaló jelek.

A magyar jegybank a korábbi hírek szerint azért változtatna a szabályozáson, hogy minél több válasszanak fix kamatozású hitelt. Ezek drágábbak, de biztonságosabbak, mint a változó kamatozásúak, amelyek törlesztője akár háromhavonta változhat.

Binder István jegybanki szóvivő két hete annyit már elmondott: intézkedésekre készülnek, hogy az ügyfelek inkább a hosszú távú, biztonságos törlesztőrészleteket válasszák. Ezzel kapcsolatban a jegybank tárgyal a bankszövetséggel. A most kiszivárgott információkkal kapcsolatban a jegybank és a bankszövetség is későbbre ígért részleteket.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »