Szexuális zaklatások az amerikai tornászlányoknál

Szexuális zaklatások az amerikai tornászlányoknál

Az Indianapolis Star legújabb jelentése szerint az amerikai tornasportban évtizedek óta mindennaposak a szexuális zaklatások az edzők részéről, de a legtöbb esetben még csak feljelentésig sem jutnak el az ügyek.

Pontos számadatok nem állnak rendelkezésre, de állítólag 50 tornaedző ellen érkezett panasz az utóbbi években az Amerikai Tornaszövetségnél szexuális zaklatás miatt. Maguk a fiatal lányok (köztük mindössze 12 évesek is), de legtöbbször szüleik tettek panaszt, ám a szövetség minden esetben próbálta hárítani a vádakat, hogy ne legyen rendőrségi ügy belőlük – ezzel rontva az edzők és a szakma tekintélyét.

Nemrégiben Magyarországon is kirobbant egy hasonló botrány, a több világ- és olimpiai bajnokot kinevelő Kiss Lászlóról derült ki, hogy társaival  fiatal lányokat erőszakoltak meg az 1960-as évek elején.

Ezúttal az USA tornacsapata körül forrósodik a helyzet, de a tornaszövetség éveken át tartó titkolózása miatt nehezen elképzelhető, hogy az összes molesztáló edzőt sikerül felelősségre vonni. A szövetség közel 3 ezer profi tornászt számlál, legjobbjaik pedig rendre olimpiai arannyal térnek haza. Ma este 9 órától lesz egyébként a női csapatok szertornadöntője, melyen az amerikai hölgyek jó eséllyel indulnak.

Hírdetés

A tényfeltáró cikkre hétfőn reagált az amerikai tornaszövetség, melyben kifogásolták, hogy a Star számos fontos információt kihagyott, melyek más színben tüntetnék fel a történteket. Több információval viszont nem szolgálhatnak néhány folyamatban lévő per miatt Georgia államban.

Később egy második közleményt is kiadott a szövetség, melyben biztosítottak mindenkit, hogy a fiatal sportolók számára igyekeznek a legbiztonságosabb körülményeket biztosítani, illetve a bírósággal is mindig együttműködnek.

Elítélt tornászedzők

Az egyik legkirívóbb eset, melyet sikerült hivatalos útra terelni William McCabe ügye volt. A tornaedző ellen négy panasz érkezett 1998-ban, de utána még 7 évig folytathatta edzői tevékenységét, ám ez idő alatt számos fiatal lányt molesztált, felvételeket készített az öltözőjükben, és képeket tett fel róluk az internetre. Végül 2006-ban Georgiában harmincéves börtönbüntetésre ítélték.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »