Szexuális propagandát erőltető lengyel civil szervezetek – a szejm döntött

Szexuális propagandát erőltető lengyel civil szervezetek – a szejm döntött

A lengyel társadalom egy részében az utóbbi években aggodalmakat váltott ki, hogy az iskolákban nemegyszer a szexuális felvilágosítás radikális formáit alkalmazó szervezetek foglalkoztak a tanterven kívüli oktatással.

A civilszervezetek iskolai tevékenységét szabályozó tervezetet fogadott el a lengyel szejm, a további parlamenti kidolgozásra váró jogszabályról pénteki bejelentés szerint Andrzej Duda elnök jövő héten egyeztet az oktatásügyi miniszterrel.

Az oktatásügyi tárca által előterjesztett, heves parlamenti vitát kiváltó tervezet mellett a 460 fős szejmben 227 képviselő szavazott, 214-en ellene voksoltak.
   
A fő ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció, a szintén ellenzéki Lengyel Parasztpárt, valamint a Baloldal frakció a jogszabály egészének elutasítását javasolta a parlamenti vita során.
   
Az ellenzéki többségű szenátus elé kerülő tervezet növeli a megyei tanfelügyelők hatáskörét egyebek között azzal, hogy ők véleményezik majd azon tanórák terveit, amelyeket az általános vagy a középiskolákban civilszervezetek tartanának meg.
   
Az ilyen tanóra vagy kurzus megtartása előtt legalább két hónappal az iskolaigazgató köteles lesz részletes információkat kérni ennek tartalmáról.

Hírdetés

A kiskorú diákok részvételéhez szüleik írásbeli hozzájárulására lesz szükség.
    
Przemyslaw Czarnek oktatásügyi miniszter a tervezet megszavazása után a szejmben kijelentette: a jogszabály megerősíti majd a szülők azon jogát, hogy saját világnézetük szerint neveljék gyermekeiket, politikamentessé teszi az iskolát, és megvédi a gyerekeket a demoralizálódástól.

Główna - Przemysław Czarnek

czarnek.pl   

Ellenzéki képviselők szerint az új előírások korlátozzák az iskolák autonómiáját.
   
Ha az ellenzéki többségű szenátus elutasítja majd a tervezetet, ez újból a szejm, majd – végleges megszavazása esetén – az államfő elé kerül.
   
Az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió pénteken arról számolt be, hogy Andrzej Duda elnökben bizonyos kétségeket támaszt a tanfelügyelők bővített hatásköre, és Czarnek miniszterrel fog ez ügyben a jövő héten egyeztetni.
   
Az államfő kabinetfőnöke, Pawel Szrot a PAP hírügynökségnek megerősítette a találkozó tervét, egyúttal hangsúlyozta: Duda a törvényhozói folyamat lezárása után fogja elemezni a jogszabályt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »