Szexuális erőszak fenyeget 72 millió gyermeket a konfliktusövezetekben

Szexuális erőszak fenyeget 72 millió gyermeket a konfliktusövezetekben

Mintegy 72 millió gyermeket fenyeget szexuális erőszakfegyveres csoportok által a világ konfliktusövezeteiben – figyelmeztetett csütörtökön közzétett jelentésében a Save the Children (Mentsük meg a Gyerekeket) nevű nemzetközi segélyszervezet.

A dokumentum 2019-es adatokat felidézve arról számolt be, hogy a válságövezetekben hozzávetőleg 426 millió gyerek közül minden hatodik olyan térségben él, ahol milíciák szexuális túlkapásokat követtek el a fiatalokkal szemben.

Ebből a szempontból különösen érintett Jemen, Irak, Szomália, Kolumbia és Szíria.

“A hivatalos adatok csak a jéghegy csúcsát jelentik” – nyilatkozta Susanna Krüger, a segélyszervezet németországi szárnyának vezetője.

Hírdetés

Az ENSZ tavalyi jelentése szerint gyermekek elleni szexuális túlkapások több mint 15 ezer igazolt esetéről tudnak konfliktusövezetekben az utóbbi 15 évben. A világszervezet ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a valós számok ennél jóval nagyobbak lehetnek.

Krüger kiemelte, hogy a nemi erőszak és a szexuális zaklatások egyéb formáit egyre gyakrabban alkalmazzák háborús fegyverként a konfliktusokban. Mint mondta, ennek célja az áldozatok megfélemlítése, megaláztatása, megbüntetése, illetve meggyilkolása.

A segélyszervezeteket egy további fejlemény is aggasztja, mégpedig az, hogy szexuális túlkapásokat egyre gyakrabban kormányerők is elkövetnek. “Ez különösen megvetendő” – tette hozzá Krüger.

MTI

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »