Szétszedték Merkel interjúját Németországban

Szétszedték Merkel interjúját Németországban

Németországban a sajtó és a közvélemény vegyesen fogadta Angela Merkel szerda esti televíziós interjúját, amelyben a kancellár egy órán keresztül ismertette és védelmezte a menekültválság ügyében elfoglalt álláspontját.

Az ntv hírtelevízió csütörtöki közönségszavazásának délutáni állása szerint a résztvevők 67 százalék azzal az állítással ért egyet, hogy a kancellár szereplése félresikerült, és csak 33 százalék találta hatásosnak és emberinek Angela Merkel fellépését.
 
A kancellár az ARD országos közszolgálati televízióban sugárzott interjúban mindenekelőtt megerősítette azt a véleményét, hogy

Németország sikeresen megbirkózik a menekültválsággal.

Hírdetés

A legnagyobb példányszámú német újság, a Bild című bulvárlap hírportálján indított szavazáson 16 óráig bő 190 ezer olvasó voksolt, és közülük mindössze 14 százaléka osztja Angela Merkel véleményét, és 86 százalék szerint Horst Seehofer bajor kormányfőnek van igaza, aki szerint Németország menedékkérő-befogadási kapacitása kimerült, a menekülteket tárt karokkal váró új, nyitott Németország képe pedig csak

„ábránd, és nem lesz sokáig tartható”.

Az ntv és a Bild felmérése sem reprezentatív az ország teljes lakosságára nézve.
 
A jellemzően magasan képzett internetezők körében népszerű Twitter közösségi portálon többnyire pozitív az ARD Anne Will című politikai vitaműsorának különkiadásában sugárzott interjú. Ez azért figyelemre méltó, mert amikor a Twitteren felkapják a kancellár valamilyen nyilvános megszólalását, akkor általában az éles bírálatok vannak többségben.
 
Az ARD műsorának online felületén szűk fél nap alatt 1200-nál is több hozzászólás érkezett az interjúhoz. Ezekből főleg a megosztottságot lehet kiolvasni. Többen a műsorvezetőt, Anne Willt bírálják, amiért egy sor témakör kimaradt, nem volt szó például arról, hogy mit lehet tenni az erőszakos bűncselekményekben is megmutatkozó idegenellenességgel, rasszizmussal.
 
Az első sajtókommentárok is vegyes képet mutatnak. Például a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerint a kancellár az ARD stúdiójában tartott „terápiás ülésen” nagyon sok ellentmondásba keveredett, és az interjú tovább rontott a helyzetén. Az interjú fő tanulsága, hogy
 
Angela Merkel a menekültválságban a szíve szerint cselekszik, és ebbe akár bele is bukhat
 
– vélekedett a konzervatív lap kommentátora. 
 
A szintén konzervatív irányultságú Die Welt szerint viszont a nézőkben jó benyomást kelthetett a kancellár, aki statisztikák helyett a protestáns etika alapjaira helyezkedve érvelt, minden eddiginél tisztábban mutatta be a választóknak „porosz-evangélikus” hozzáállását a világ dolgaihoz, és ugyan elismerte, hogy történtek hibák a válság kezelésében, de szilárdan kitartott eddigi irányvonala mellett.
 
Az Angela Merkeltől szokatlanul közvetlen, egyenes, kertelés nélküli beszédet emelte ki a Spiegel Online hírportál is, amely szerint az ARD-interjú a kancellár „legőszintébb kormánynyilatkozata” (a kormány álláspontját a törvényhozás alsóházában, a Bundestagban ismertető beszéd) volt. A hírportál kommentátora egyebek között hozzátette: a kancellár ügyes megoldást választott azzal, hogy nem ment bele a menekültválság körüli „számháborúba”, hanem inkább elismerte, hogy sok kérdésre nem tudja a választ.
 
Angela Merkel az interjúban kiemelte, hogy a menekültválság történelmi próbatétel, és az ország 25 évvel ezelőtti újraegyesítése óta a legnagyobb feladat Németország előtt. A munkához pedig csak optimizmussal és azzal a meggyőződéssel lehet hozzáfogni, hogy a feladatot meg lehet oldani.
 
A kancellár kifejtette, hogy a menedékkérők áradatát rövid távon és a német határon nem lehet feltartóztatni. A határok lezárása és a menedékkérők befogadásának tilalma nem megoldás, és nem is lehetne kivitelezni – mondta Angela Merkel a tevékenységét érő bírálatokkal, követelésekkel kapcsolatban.
 
Kiemelte: nem tudja befolyásolni, hogy mennyi menedékkérő érkezik Németországba.

„Én sem tudom, hogy holnap hányan jönnek”

– jegyezte meg.
 
„Nem vagyok hajlandó részt venni egy olyan versenyben, hogy ki kezeli barátságtalanabbul a menekülteket” abban a reményben, hogy „akkor majd nem jönnek”. „Németország barátságosan fogadja a menekülteket. Erre büszke vagyok” – jelentette ki a kancellár.
 
Angela Merkel hangsúlyozta, hogy a válságot csak uniós összefogással, a görög-török és az olasz-líbiai uniós külső határ jobb védelmével és a kiváltó okok kezelésével lehet megoldani. 
 
A védelemre nem szoruló menedékkérőknek vissza kell térniük hazájukba, a védelemre szoruló embereket viszont be kell fogadni. A menedékkérőknek, menekülteknek pedig igazodniuk kell a németországi élet szabályaihoz és be kell tartaniuk a törvényeket. Ha a multikulturalizmus azt jelenti, hogy mindenki kedvére tehet bármit, figyelmen kívül hagyva a közösség szabályait, akkor a „multikulti egy élethazugság” – mondta Angela Merkel.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »