Szétszedtek egy Lancet drónt az ukránok – cseh gyártmányú motor kacsintott ki belőle

A közösségi médiában osztottak meg olyan fényképeket, amelyen egy ukrán kézre jutott Lancet drón darabjai láthatók. A kamikaze drón motorja azonban olyan európai országból származik, amely az egyik legelkötelezettebb támogatója Kijevnek, írja a Portfólió.

A Twitteren osztották meg a képeket egy Bahmut közelében lezuhant, de nem detonált orosz Lancet drón szétszerelés utáni maradványairól. Mint kiderült, a jármű motorját a Cseh Köztársaságban tevékenykedő Model Motors vállalat gyártotta.

«Цікава» знахідка з посадок Бахмута.
Після недовгих пошуків, стало зрозуміло, що це мотор від російського Ланцета. Знявши шар армованого скотчу, ми побачили маркування виробника цього мотору.
Ним виявилась чеська компанія Model Motors. pic.twitter.com/45p4SnygMa

— твій друг Стус (@slovyanskasil) August 2, 2023

A cseh székhelyű vállalat szinte azonnal reagált a megkeresésekre, és e-mailben tájékoztatták az érdeklődőket az üggyel kapcsolatban.

Mint írják, a vállalat soha nem szállított szándékosan alkatrészeket orosz fegyvervállalatoknak, de motorjaikat a világ minden pontjára exportálják, így könnyen előfordulhat, hogy viszonteladás során jutottak a kérdéses motorokhoz a moszkvai cégek.

Hírdetés

https://t.co/naCEbneZD8 zareagoval prakticky okamµitě a zde je jejich odpověď.

Já osobně tomuto vyjádření věřím a na±í komunitě a veřejnosti by to mělo stačit.

V dobré víře prodáváte komponenty na západ pro modeláře a někdo, kdo drµí basu s RU je jednodu±e nakoupí a doveze. 👉 https://t.co/ngvnr5lClw pic.twitter.com/8ydUT52RX0

— Vozím drony na Ukrajinu 🇨🇿 🇺🇦 (@VozimDrony) August 2, 2023

– Hosszú ideje foglalkozunk az egész helyzettel az érintett cseh hatóságokkal, hogy feltárjuk azt az utat, amin keresztül a hajtóművek eljuthattak Oroszországba. De biztosíthatom önöket, hogy több mint egy éve nem gyártjuk ezt a típusú alkatrészt – írta a vállalat e-mailjében.

A cseh Model Motors egyébként 2001 óta gyárt és értékesít kisebb motorokat hobbi-modellkészítőknek. A motorok beépíthetők olyan kisebb repülő tárgyakba, mint helikopter-, merevszárnyúrepülőgép-modellek, illetve akár kisebb kereskedelmi drónok.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »