Szétmállhat a Hadházy-féle gordiuszi csomó

Szétmállhat a Hadházy-féle gordiuszi csomó

Az egyetlen április 3-án egyéni mandátumhoz jutott, de esküt még nem tett parlamenti képviselő is megkezdheti munkáját, ha…

Hétfőn talán már leteszi parlamenti képviselői esküjét Hadházy Ákos független képviselő, aki április 3-ai megválasztása óta nem volt hajlandó részt venni az Országgyűlés munkájában. Ez úgy válik lehetségessé, illetve szükségessé, hogy a Parlament várhatóan szigorítja a kapcsolódó törvényt.

De hogyan állhatott elő a helyzet?

„Nem szabad részt venni a klasszikus parlamenti munkában” – Hadházy Ákos ezt még áprilisban, közvetlenül megválasztása után mondta. A Zuglóban független jelöltként parlamenti mandátumhoz jutott politikus a többi pártot, például az őt támogató Momentumot is megpróbálta rávenni, hogy kövessék a példáját. „A látszata se álljon fenn annak, hogy egyfajta díszellenzéki szerepet látnak el a képviselők” – folytatta akkor.

Hadházy Ákos azóta sem tett esküt, ezért nem gyakorolhatja képviselői jogait,

  • nem szólalhat fel a plenáris ülésen,
  • nem intézhet kérdést a kormányhoz,
  • nem interpellálhat,
  • nem terjeszthet be javaslatokat,
  • nem vehet részt a bizottságok munkájában,
  • nem szólalhat fel és
  • nem kap fizetést sem.

Hírdetés

Erre a helyzetre a jogalkotók sem készültek fel, ezért a parlament Igazságügyi Bizottságának tagjai megpróbáltak kiutat találni.

„Az eskütétel nem joga, hanem kötelezettsége a képviselőnek. A jogait természetesen szabadon gyakorolhatja, de a kötelezettségeinek eleget kell tenni” – mondta Vejkey Imre, a bizottság KDNP-s elnöke.

A testület végül elfogadott egy eseti jellegű állásfoglalást, amelyben megállapítják, hogy

jelenleg egyetlen jogszabály sem határozza meg az eskütétel lehetséges legkésőbbi időpontját,

Hadházy Ákos pedig rosszhiszeműen, a választók bizalmával visszaélve járt el, amikor nem vette fel a munkát. A testület ezért azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy Ausztria, Lengyelország, Észtország és Litvánia mintájára Magyarországon is fogadjanak el egy törvénymódosítást, amelynek alapján az eskütétel pótlását a képviselőnek kell kérnie, és ha ezt egy bizonyos ideig nem teszi meg, akkor elveszíti a mandátumát.

Az Igazságügyi Bizottság nem állapította meg, hogy mennyinek kell lennie a türelmi időnek, de emlékeztet az Alaptörvényre, amely szerint ha egy képviselő egy évig nem vesz részt a parlament munkájában, elbúcsúzhat parlamenti mandátumától.

A lex Hadházy magára Hadházy Ákosra nem vonatkozik majd, ő várhatóan várhatóan hétfőn leteszi parlamenti esküjét.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »