Szétesett a szlovák kormánykoalíció

Meghozta a döntést az SaS vezetése a kormánykoalíció sorsáról. A liberális párt kibővített országos tanácsának ülése után úgy döntött, hogy felmondja a koalíciós szerződést, ugyanakkor a nyár végéig haladékot adott egy új együttműködésre, amennyiben Igor Matovic pénzügyminiszter távozik a kormányból. Amennyiben ez nem történik meg, az SaS miniszterei beadják a lemondásukat.

„A legjobb szándékkal sem lehet folytatni úgy, mint eddig” – jelentette be Richard Sulík, az SaS elnöke, miután pártja meghozta döntését a koalíció felmondásáról, számolt be a Ma 7 hírportál. 

Richard Sulík szerint pártjában akkor telt be véglegesen a pohár, amikor Matovic vezetésével megtörték az elnöki vétót a családtámogatási csomaggal kapcsolatban. Szerinte Matovic mindenkivel konfliktusban áll, aki nem ért vele egyet.

Az SaS az elkövetkező napokban tájékoztatja a miniszterelnököt arról, milyen feltételekkel hajlandó együttműködni az új koalícióban.

Ha Igor Matovic „atombombái” folytatódnak, annak eredménye Sulík szerint az lesz, hogy Robert Fico visszatér a kormányba. Sulík szerint a koalíciós problémát Eduard Heger miniszterelnöknek kellene megoldania, így most rajta van a sor, hogy lépjen.

Hírdetés

Az SaS számára elfogadhatatlan, hogy a számukra prioritásként kezelt pedagógusbérek rendezéséért  “könyörögni” kell Matovič pénzügyminiszternek.

Richard Sulík szerint éppen ezért lesz ez az ügy az egyik legfőbb követelésük, aminek benne kell lennie az új koalíciós szerződésben.

Ha az eddigi koalíciós párt, az OĽaNO Igor Matovic menesztéséért Richard Sulík lemondását követelné a gazdasági miniszteri posztról, Sulík szerint az SaS nem zárkózna el a tárgyalások elől.

A helyzet azután éleződött ki ismét a kormánykoalícióban, hogy a parlament június 22-én megtörte a köztársasági elnök Zuzana Čaputová elnöki vétóját, és újra megszavazta Igor Matovic pénzügyminiszter infláció elleni csomagját. Az SaS ezt követően azzal vádolta meg Matovicot, hogy szövetkezett az ellenzékkel és a szélsőségesekkel, a pénzügyminiszzter pedig ugyanezzel vágott vissza.

Matovic újabb támadásai miatt az SaS ismét távol maradt a koalíciós tanács üléseiről, az OĽANO pedig a kormánykoalíció szétverésével vádolta meg a liberális pártot. Az SaS ezután kezdett beszélni a kormányból való távozásról, bár azt is hangsúlyozta, szeretné folytatni a munkát. Matovič ezután békülésre szólította fel Sulíkékat. Az OĽANO elnöksége és Eduard Heger kormányfő napközben arra kérte az SaS-t, hogy maradjon a koalícióban. Matovič leváltását visszautasítja a párt és az előrehozott választást is elutasítja.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »