Szerződést bontott az osztrák kormány a bevándorláspárti NGO-kkal

Szerződést bontott az osztrák kormány a bevándorláspárti NGO-kkal

A konzervatív-zöld osztrák koalíciós kormány 2021-től állami hatáskörben tartja a menedékkérők jogi tanácsadásának kérdését. Az osztrák szociáldemokrata politikai közösség és az érintett NGO-k a jogállamiság kiüresítését vizionálják az intézkedés kapcsán.

Az osztrák kormány szerződést bontott az NGO-kkal

A konzervatív néppárti-zöld kormánykoalíció arról határozott, hogy 2021-től kezdve a menedékkérők jogi tanácsadása az osztrák belügyminisztériumhoz tartozó Szövetségi Gondozási Ügynökség hatáskörébe tartozik majd – írja az osztrák Salzburger Nachrichten.

Az osztrák kormány ennek megfelelően február végével felmondta a nem kormányzati szervezetekkel (NGO-kkal) kötött jogi tanácsadási szerződéseket. A lépés lényegében végrehajtása annak a célnak, amelyet a néppárti-szabadságpárti kormány még az előző ciklusban tűzött ki.

Az érintett szervezetek (pl. a „Volkshilfe” nevű szervezet) az intézkedés hatására káosztól, és a menekültügyi eljárások leállásától tart, Maria Katharine Moser, az osztrák szeretetszolgálat igazgatója pedig egyenesen a menekültügyekkel kapcsolatos jogi tanácsadás függetlenségének megszűnéséről beszélt.

Hírdetés

Az ellenzék előhúzta a jogállamiság-kártyát

Az ellenzéki szociáldemokrata SPÖ élesen kritizálta a kormány intézkedését. Albert Steinhauser, a Zöldek korábbi emberi jogi szóvivője a jogállam következetes leépítéséről beszélt, Nurten Yilmaz, a szociáldemokraták integrációs szóvivője pedig csalódottságának adott hangot a Zöldek politizálása miatt. Álláspontja szerint ugyanis „a jogállamot ezzel a néppárti-zöld intézkedéssel a védelemre szoruló emberek rovására lehetetlenítik el”.

Szintén a jogállamiságot félti a már említett Volkshilfe segélyszervezet vezetője a kormányzati intézkedés miatt: szerinte minden jel arra utal, hogy az osztrák kormány figyelmen kívül hagyja a jogászok egybehangzó kijelentéseit arra vonatkozóan, hogy Ausztriában a jogállamiság fokozatos leépülése tapasztalható.

A Volkshilfe mellett a „Caritas” nevű segélyszervezet is kritikával illette a lépést, mondván, hogy azzal, hogy állami hatáskörbe kerül a migránsoknak nyújtandó jogi tanácsadás kérdése, azzal jelentősen megnő a hibás és önkényes döntések felülvizsgálatának hiányából eredő kockázat. Érvelésük főként azon alapul, hogy a hatáskörrel felruházott Szövetési Gondozási Ügynökséghez hasonlóan a Szövetségi Idegenrendészeti Hivatal is az osztrák belügyminisztériumhoz tartozik.

Az NGO-k máris aláírásgyűjtésbe kezdtek


Forrás:szilajcsiko.hu
Tovább a cikkre »