Szertefoszló riói álmok

Szertefoszló riói álmok

Az idei év is bővelkedett izgalmakban. Sorozatunkban most felelevenítjük a legjobb pillanatokat. Ezúttal októberből.

Ki mint vet, úgy arat – tartja a mondás, ami azonban nem minden esetben állja meg a helyét. Októberben három sikersportágunkban is kudarccal zárult az olimpiai kvalifikációs világbajnokság, ami fájó pillanatokat hozott a magyar sportéletben.

Pofonok

Az egyik legnagyobb pofont a lólengés olimpiai címvédője, Berki Krisztián kapta, aki a glasgow-i világbajnokságon nem tudott bejutni a szer fináléjába, így esélye sem volt arra, hogy a riói indulást jelentő első három hely valamelyikét megkaparintsa.

Nem volt könnyű helyzetben az UTE tornásza, aki tavasszal megműttette sérült vállát, s bár jó darabig úgy tűnt, megfelelően alakul a rehabilitációja, egy szeptemberi kisebb sérülés visszavetette, és sem fizikailag, sem mentálisan nem tudott felkészülni az olimpiai ciklus legfontosabb versenyére.

– Nagyon sajnálom, egyelőre még fel sem fogtam az egészet. Egyszerűen nem tudok mit mondani. Sajnos a sérülésem miatt jóval kevesebbet tudtam edzeni, de én nem ezzel foglalkoztam, bíztam magamban. Mindenesetre már egyszeres olimpiai bajnok vagyok, hát nem leszek kétszeres, pedig nagyon jó lett volna újra az angolok ellen versenyezni. Bánt ez az egész, de nem tudok vele mit kezdeni – mondta a glasgow-i gyakorlata után Berki Krisztián.

Elvéreztek legjobb birkózóink is a Las Vegas-i olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, amelyen az elmúlt világversenyeken remekelő ászaink nem, csak Lőrincz Viktor tudott olimpiai kvótát szerezni. A sikertelen tengerentúli eseménynek meg is lett a következménye, a világbajnokság után hullottak a fejek: Struhács György helyett Sike András lett a kötöttfogású férficsapat kapitánya, Gulyás István helyett Ritter Árpád irányítja a szabadfogású válogatottat, Wöller Ákos helyett pedig Gulyás István a női csapatot, s csak remélni tudjuk, hogy a tavaszi kvalifikációs versenyeken birkózóink beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, és kvótát harcolnak ki a riói olimpiára.

Hírdetés

Gondok az ökölvívóknál

Ökölvívásban csak Harcsa Zoltán és Csóka Nándor tudott indulói helyet szerezni a dohai olimpiai kvalifikációs világbajnokságra, majd nagy reménységünk, Harcsa már az első mérkőzésén vereséget szenvedett. A sikertelenség fontos párbeszédet indított el a sportág berkein belül.

A magyar boksz meghatározó alakja, az amatőrként és profiként minden létező címet megszerzett Kovács István szerint komoly változásokra van szükség, újra kell építeni a magyar amatőr ökölvívást, és az elnök Csötönyi Sándort tette meg felelőssé. Balzsay Károly szerint is elkerülhetetlenné vált a megújulás a sportágban. Csötönyi lapunknak elmondta: a dohai kudarc ellenére abban bízik, hogy a magyar ökölvívás legalább két versenyzővel képviselteti magát a 2016-os riói olimpián.

Póta-ezüst, focisikerek

És hogy mit hozott még az október? Elizabeta Samarával párosban ezüstérmes lett Póta Georgina a jekatyerinburgi asztalitenisz Európa-bajnokságon, klub nélkül maradt az ifjúsági olimpiai bajnok úszó, a kazanyi világbajnokság hetedik helyezettje, Szilágyi Liliána.

A magyar futballválogatott kapusa, Bogdán Ádám Ligakupa-mérkőzésen, kapott gól nélkül mutatkozott be a Liverpool első csapatában. Németh Krisztián, a Sporting Kansas City támadójaként remek periódust fogott az amerikai labdarúgó-bajnokságban, s a magyar válogatott a Feröer szigetek legyőzésével, valamint a görögök elleni vereség dacára pótselejtezőt játszhatott a 2016-os franciaországi Eb-részvételért.

A Videoton edzői székét Horváth Ferenc foglalhatta el, aki az NB II-es Szigetszentmiklósról érkezett a bajnoki címvédő, ám a nyár során jócskán megtépázott csapathoz. Horváth tűzoltása remekül sikerült, a Vidi a dobogó alsó fokán fejezte be az őszi szezont.

Vízilabdában három magyar csapat is felkerült a BL-főtáblára, az Eger rendezőként ott lesz a Final Sixben, a Szolnoknak és az OSC-nek azonban végig kell járni a lépcsőfokokat a döntős szereplésért. A brit zseni, Lewis Hamilton pedig harmadszor nyerte meg a Forma–1-es sorozatot.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2015. 12. 29.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »