Szeretnék, ha több szefárd zsidó látogatna el hozzájuk, ezért átkereszteltek egy jópofa nevű spanyol falut

Szeretnék, ha több szefárd zsidó látogatna el hozzájuk, ezért átkereszteltek egy jópofa nevű spanyol falut

Ünnepélyes keretek között, az izraeli nagykövet és a spanyol zsidóság hivatalos küldöttségének jelenlétében keresztelték át a Castrillo Matajudíos (Zsidóölő) nevű spanyol falut, csaknem egy évvel azután, hogy az itt élők népszavazáson döntöttek a névváltoztatásról.

Az észak-spanyolországi település már a Castrillo Mota de Judíos (Zsidóhalom) nevet viseli. A helyiek azért rendeztek referendumot tavaly, mert "sokak számára nyomasztóvá vált" a falu négy évszázada viselt egyébként jópofa neve. "Többen" panaszkodtak arra, hogy kellemetlen kérdéseket tesznek fel nekik, vagy ízetlen vicceket kell elviselniük. A másik érv pedig az volt, hogy történelmi dokumentumok szerint is a falu eredeti neve Castrillo Mota de Judíos volt.

Hírdetés

Egyesek szerint egyszerű betűhiba miatt változott meg Matajudíosra, de Lorenzo Rodriguez polgármester úgy tudja: a falu katolikus hitre áttért zsidó lakói adták ezt a nevet a településnek, mert a vallásuktól való elfordulást akarták így megerősíteni, hogy meggyőzzék a spanyol koronát hűségükről. A derék katolikus királyok ugyanis 1492-ben kiűzték az Ibériai-félszigeten élő zsidókat, és aki maradni akart, annak át kellett térnie a katolikus hitre. Később az inkvizíció is üldözte a krisztusgyilkosokat. 500 évvel később, 2013-ban persze vissza is adta az elűzött zsidók leszármazottainak az állampolgárságot a szolgalelkű spanyol(országi) kormány.

Az új névvel a település több turistát szeretne vonzani, szegények tervezik egy szefárd zsidó központ létrehozását, és azt remélik, hogy a Santiago de Compostelába tartó zarándokok, az El Camino vándorai is útba ejtik majd a falut.

Az ötven lakosú falucskában nem élnek zsidók, de többeknek zsidó gyökereik vannak, és a település címerében szerepel a Dávid-csillag.

Halál a zsidókra! nevű faluval büszkélkedhetnek a franciák – de persze meg kell változtatni a wiesenthalosok szerint

Zsidó elvárásoknak eleget téve átkeresztelnek egy települést Spanyolországban

Fokozódó őrület: a spanyol kormány állampolgárságot ad az inkvizíció idején elűzött zsidók leszármazottainak


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »