Szeretne kormányra kerülni az RMDSZ a választások után

Ha a feltételek adottak lesznek, az RMDSZ kormányra szeretne kerülni a parlamenti választások után – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és államfőjelöltje szerda este.

A TVR Infonak nyilatkozva a szövetségi elnök elmondta, hogy az RMDSZ részvétele a kormányban a választások utáni politikai erőviszonyokon is múlik. A politikai matematika rendkívül egyszerű. Ha nincs rád szükség, nem vesznek be a kormányba” – magyarázta. Kifejtette, hogy 2025-től nehéz évek következnek, 2026-tól a költségvetési hiány megközelíti majd a 8 százalékot, és a strukturális deficit is nőni fog. Emlékeztetett arra, hogy az import táplálja a fogyasztást, az államadósság mára közel 53 százalékra nőtt, és nagyon drágák a külföldi hitelek.

Hírdetés

A várható nehézségek azonban nem jelentik azt, hogy az RMDSZ bizonyos feltételek mellett ne szeretne kormányra kerülni – jelentette ki, hozzátéve, hogy várhatóan a választások után is koalíciós kormány alakul majd. Romániát nem lehet koalíciók nélkül kormányozni” – jegyezte meg. Kelemen Hunor az Agerpres szerint elmondta: jó lenne, ha a választások után a két jelenlegi kormánypárt – a Szociáldemokrata Párt (PSD) vagy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) – egyike ellenzékbe kerülne, különben 2028-ban az AUR és Diana Şoşoacă pártja jelentik majd az alternatívát, mivel a Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR) és az RMDSZ-nek nincs növekedési potenciálja. Kelemen arról a törvénytervezetről is beszélt, amely lehetővé teszi az államfő indulását a parlamenti választásokon. Szerinte ezzel a liberálisok a Klaus Iohannisszal szembeni adósságukat törlesztik, mert az államfő segítette kormányra őket.

Az RMDSZ elnöke elmondta, a PNL szerinte számíthat a koalíciós társ PSD-re a jogszabályjavaslat szavazásra bocsátásakor. „Többségük van, ők fogják megoldani a problémát Iohannis számára, tehát ez nem a mi ügyünk” – fogalmazott a politikus, emlékeztetve arra, hogy korábban egy hasonló törvénymódosítás lehetővé tette Ion Iliescu felkerülését a szenátusi jelöltlistákra. Kelemen kifejtette, hogy jogi szempontból lehetséges a hivatalban lévő államfő indulása a parlamenti választásokon, annál is inkább, mert az elnök és a parlament mandátuma ugyanazon a napon, december 21-én ér véget. Az más kérdés – tette hozzá –, hogy így egyetlen személy kedvéért módosítanak törvényt, de azt majd a választók fogják eldönteni, hogyan értékelik ezt a lépést. Úgy vélekedett, hogy a törvénytervezet benyújtásával a liberálisok a Klaus Iohannisszal szembeni adósságukat törlesztik, mert az államfő kormányra segítette és kormányon tartotta őket. „Hogy ez jó stratégia-e vagy sem a PNL számára, nem akarom kommentálni, ez az ő dolguk, de ahogy Iohannis a hátán cipelte őket évekig, most Ciucán a sor, hogy a hátán cipelje Klaus Iohannist” – jelentette ki az RMDSZ elnöke. Megjegyezte, hogy szerinte Iohannis indulása a parlamenti választásokon a liberálisok listáin megfelel a PSD-nek is, mert az államfő mandátumával kapcsolatos elégedetlenségek így a PNL-re fognak lecsapódni. Mint arról beszámoltunk, a PNL parlamenti frakcióinak két tagja, Daniel Fenechiu és Gabriel Andronache szerdán törvénytervezetet nyújtott be arról, hogy Románia elnöke a mandátuma utolsó három hónapjában független jelöltként indulhat valamely párt, politikai szövetség vagy választási szövetség listáján a parlamenti választásokon.

Forrás: kronikaonline.ro

The post Szeretne kormányra kerülni az RMDSZ a választások után appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »