Szerdán a Lánchíd lezárásával folytatódik a felújítás – egy furcsasággal

Szerdán a Lánchíd lezárásával folytatódik a felújítás – egy furcsasággal

Szerdától lezárják a közúti forgalom elől a Lánchidat, ami miatt változásokra kell számítaniuk az arra közlekedőknek. Az InfoRádió Kardos Zoltánt, a BKK Info vezetőjét kérdezte a részletekről.

Mint arról beszámoltunk, múlt hét hétfőn kezdetét vette a hónapokig tartó építkezés az Idősebb Antall József rakparton, és lezárásra került a pesti alsó rakpart az Eötvös tér és a Margit híd közötti szakaszán. Ezen a héten pedig indul a Lánchíd felújítása is, ami miatt már igencsak leszűkül a Clark Ádám tér körforgalma, valamint az autóút közepére került a kerékpársáv.

A Lánchíd lezárására szerdán, a kora reggeli órákban kerül sor, ami mind a budai, mind a pesti hídfő környezetében jelentős forgalomcsökkenést fog okozni, ezért is került kialakításra – átmenetileg – a Clark Ádám téren a szűkített körforgalom, magyarázta az InfoRádióban Kardos Zoltán.

Budapest, 2021. június 7.  A Lánchíd-felújításhoz kapcsolódóan folyik a Clark Ádám tér átépítése, az új, szélesebb körforgalmi út kialakítása 2021. június 7-én.  MTI/Máthé Zoltán
Budapest, 2021. június 7. A Lánchíd-felújításhoz kapcsolódóan folyik a Clark Ádám tér átépítése. MTI/Máthé Zoltán

A BKK Info vezetője kiemelte: az egyik legnagyobb beavatkozást a jelentős bringaforgalommal bíró, a budai hídfőnél található gyalogos-kerékpáros aluljáró (ami ugyanúgy a munkaterület része lesz) igényelte, a közlekedési központ ezért egy párhuzamos,

alternatív útvonalat jelölt ki a Batthyány tér és a Döbrentei tér között: a Lánchíd utca–Clark Ádám tér–Fő utca útvonalon lehet majd elkerülni a munkaterületet.

„Burkolatjelekkel, táblákkal ez már jó előre jelezve van.” Sőt, a mérnökök arra is gondoltak, hogy valaki elvétené a lehajtást, északi és déli irányban is lesz tartalék lehetőség az alternatív útvonal eléréséhez – tette hozzá a szakember.

Budapest, 2021. március 17.  A gyalogos forgalom elől lezárt, felújítás előtt álló Lánchíd 2021. március 17-én. Megkezdődik a Lánchíd korszerűsítése, a március 17-i részleges munkaterület-átadás és -átvétel során lezárják a hídfők környezetét és a hídjárdát is, gyalogosok a felújítás 2023-ra tervezett befejezéséig nem mehetnek át a hídon. Az autós forgalom elől várhatóan június közepén zárják le a hidat, addig a 16-os és a 105-ös nappali, valamint a 916-os és a 990-es éjszakai buszjáratok zavartalanul közlekedhetnek rajta.  MTI/Mónus Márton
Budapest, 2021. március 17. A gyalogos forgalom elől lezárt, felújítás előtt álló Lánchíd. MTI/Mónus Márton

Hírdetés

A fentiek értelmében tehát a szerdai közúti zárással a budai rakpart közelében található gyalogos-kerékpáros aluljárót sem lehet majd használni, ahogyan már jelenleg a Lánchíd járdáit, illetve a pesti alsó gyalogos szakaszt sem.

– fogalmazott Kardos Zoltán az InfoRádió azon kérdésére válaszolva, hogy miért vezették be a biciklisávot az autók közé a budai oldalon. „Az egészen biztos, hogy olyan megoldást választottak a mérnökök, hogy a lehető legakadálymentesebben tudjanak a kerékpárosok és a gyalogosok is ebben a térségben haladni – ezt segíti majd, hogy a mostaninak a töredéke lesz ott a forgalom a híd szerdai zárása után.”

További részletek a BKK oldalán olvashatók.

A Lánchíd felújítása miatt 2021. június 16-ától lezárják a forgalom elől a dunai átkelőt. Ekkortól a közösségi közlekedés járművei sem hajthatnak át a hídon. A felújítás miatt a Hegyalja úton is változik a forgalom: egybefüggő buszsáv jön létre a BAH-csomópont és a Döbrentei tér között az Erzsébet híd irányába.

A zárással egyidőben az Attila út–Alagút utca forgalmi rendje is módosul: az Alagút utcából mindkét irányból engedélyezett a belső sávból – az egyenesen továbbhaladás és a jobbra kanyarodás mellett – a balra kanyarodás is. Az Attila útról a Krisztina tér, illetve a Mészáros utca irányába a két belső sávból lehet balra kanyarodni, míg a külső sávból változatlanul egyenesen és jobbra lehet továbbhaladni.

Az új forgalmi rend miatt több közösségi közlekedési járat útvonala is módosul. A közúti forgalmat várhatóan 18 hónapig, a gyalogosforgalmat a munkálatok befejezéséig korlátozzák. A Budapesti Közlekedési Központ mindent megtett azért, hogy az átalakítások a lehető legkisebb kényelmetlenséget okozzák a fővárosban közlekedők számára.

Az egyes régiók (például: budai Vár, Hegyalja út; továbbá: BKK-járatok, gyalogosok, kerékpárosok, éjszakai járatok) közlekedési változásáról térképes, részletes információkat közölt a BKK, ezen az oldalon.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »