Szerda este vetíti a Duna Televízió Vitézy László Békeidő című játékfilmjét

Szerda este vetíti a Duna Televízió Vitézy László Békeidő című játékfilmjét

Szerda este műsorára tűzi a Duna Televízió Vitézy László Békeidő című, 1979-ben forgatott játékfilmjét – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorának szerdai adásában.

Vitézy László Hajdu Szabolcs rövidesen debütáló, ugyanilyen című filmjével kapcsolatban elmondta:

A Békeidő című filmet 1979-ben mutatták be. Arról szól, hogy egy termelőszövetkezet elnöke nem engedi elnéptelenedni faluját, ezért pedig még a párttal is szembeszáll. Sokan a Kádár-korszak emblematikus alkotásának tartják,

annak idején megnyerte a 29. mannheimi filmfesztivál nagydíját is.

Hírdetés

Mint a rendező-forgatókönyvíró felidézte, „legelső és legemlékezetesebb filmsikere” volt a Békeidő, amely a kádárizmus derekán született a kádárizmus ellen.

– emlékezett, hozzátéve: a Békeidő végül is eljutott másfél millió emberhez és reményt adott nekik arra, hogy szembe lehet szállni párthatározatokkal is.

– közölte Vitézy László.

Hajdu Szabolcs az M1 Híradónak korábban azt mondta: Vitézy László posztjából értesült a problémáról. A filmet nem ismerte, most nézte meg. Ennek ellenére úgy érzi, nem lopás az, hogy ő is ezt a címet adta filmjének, mert a békeidő tág fogalomként értelmezhető és külföldön is léteznek ilyen címen nagyjátékfilmek. Szerinte a két hazai alkotás megfér egymás mellett.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »