Szerbia rendesen megmázsálja az embercsempészeket, illegális behatolókat

Szigorúbb büntetést kaphatnak ezentúl az embercsempészek Szerbiában, a belgrádi parlament várhatóan a jövő héten módosítja a büntető törvénykönyv erre vonatkozó szakaszát.

Magyar Menedék - Tepe

Radomir Ilic igazságügyi államtitkár szerdán közölte, hogy a szerb kormány elfogadta a módosítási javaslatot, amelyet a törvényhozásnak továbbít elfogadásra. A javaslat szerint az embercsempészet mellett az illegális határátlépést is szigorúbban szankcionálják a jövőben.

Hírdetés

A tervek szerint a szigorítások után az embercsempészekre kiróható ítélet mindenképpen letöltendő börtönbüntetés lesz, az eddigi hat hónaptól öt évig terjedő büntetést pedig egytől nyolc évig terjedő letöltendő börtönbüntetésre módosítják. Amennyiben hatalommal való visszaéléssel vagy csoportosan követik el a csempészést, a büntetés kettőtől tizenkét év börtönbüntetésre súlyosbodik. Bűnszervezet esetében háromtól tizenöt év lesz a várható büntetés. A módosítással egyben megszűnik a felfüggesztett börtönbüntetés lehetősége ennek a bűncselekménynek az esetében.

Az államtitkár tájékoztatása szerint komoly oka van a törvénymódosításnak, Bulgáriából és Macedóniából továbbra is érkeznek migránsok Szerbiába az embercsempészek segítségével.

Szerbia júliusban szigorított a határvédelmén, és a rendőrök, valamint a katonák közös járőrözésbe kezdtek a Bulgáriával és a Macedóniával közös határszakaszon. Azóta több mint 15 ezer belépési kísérletet akadályoztak meg, és 87 embercsempészt fogtak el. Az embercsempészet felszámolásában azonban ezek az intézkedések kevésnek bizonyultak.

Az elmúlt egy évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal. Szerbiában jelenleg 7-10 ezer bevándorló tartózkodik.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »