Szerbia nem hajlandó csatlakozni a NATO-hoz

Szerbia nem hajlandó csatlakozni a NATO-hoz

Szerbia nem akar és nem kíván belépni a NATO-ba, tekintetbe véve az ország problémás történelmét ezzel a katonai blokkal kapcsolatban, mondta Szerbia nemzeti gyűlésének elnöke, Maja Gojkovic az Állami Dumában kedden, írja a TASS.

“A nemzetbiztonság nehéz geopolitikai feltételei közepette a szerb parlament a katonai semlegességről határozott, nemzetként megvédjük légterünket és országunkat, Szerbia nem törekszik arra, hogy csatlakozzon a NATO-hoz, ugyanakkor Szerbia továbbra is nyitva áll az együttműködésre, és a katonai semlegesség politikája lehetővé teszi, hogy aktívan együttműködjenek a térségben és azon kívül is, a stabilitás érdekében “- mondta Gojkovic.

Hírdetés

Egy korábbi felmérés szerint a szerb állampolgároknak csaknem kétharmada (62%) nem bocsátotta meg a NATO-t 1999-ben jugoszláviai bombázására.
A jelentések szerint 62% soha nem fogadná el a NATO kifogásait, viszont a megkérdezettek körülbelül egyharmada, főként a fiatalok, készek elfelejteni a múltat.
Az ország polgárainak abszolút többsége (84%), mint korábban, ellenzi Szerbia NATO-csatlakozását. Mindezek ellenére az észak-atlanti szövetséggel szemben állók legnagyobb része Belgrádban, a fővárosban él.
Több mint kétharmada, 68%, nem hiszi, hogy a NATO-val való együttműködés a jövőben bármilyen előnnyel jár majd.

© AP fotó / Darko Vojinovic


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »