Szerbia ideges a francia lépés miatt

Rendkívüli ülést tart a szerb kormány, miután egy francia bíróság elrendelte a Franciaországban szerb elfogatóparancs alapján őrizetbe vett Ramush Haradinaj volt koszovói kormányfő szabadlábra helyezését.

Az egykori miniszterelnök addig szabadon mozoghat, ameddig a francia igazságszolgáltatás nem dönt Szerbia kiadatási kérelméről, az országot azonban nem szabad elhagynia. A Koszovó Jövőjéért Szövetség párt vezetőjének elvették útlevelét, és hetente kétszer jelentkeznie kell a francia hatóságoknál. Haradinajt január 4-én vették őrizetbe Franciaországban, szerb elfogatóparancs alapján. Belgrád a hét elején kérte kiadatását – emlékeztetett a szerbiai hírekre szakosodott Pannon RTV hírportál.

Szerbia háborús bűnök kivizsgálásával megbízott ügyészsége egyébként a napokban bővítette ki Haradinaj vádiratát. Az új bizonyítékokat lefordítják és továbbítják a francia igazságszolgáltatásnak. Haradinajt múlt szerdán tartóztatták le a Bázel-Mulhouse repülőtér francia oldalán Szerbia 2004-ben kiadott elfogató parancsa alapján.

Belgrád háborús bűnösnek tekinti Haradinajt, aki a koszovói harcok idején az albán többségű dél-szerbiai tartomány elszakadásáért küzdő Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) regionális parancsnoka volt. A politikus 2004-2005-ben rövid ideig kormányfője volt az akkor még ENSZ-igazgatás alatt álló tartománynak. A szerb hatóságok szerint parancsnoksága alatt több mint háromszáz szerbet és számos, az UCK-hoz nem lojális albánt gyilkoltak meg, továbbá több mint négyszáz embert raboltak el. A hágai Nemzetközi Törvényszék azonban két ízben is felmentette a terhére rótt vádpontok alól. Haradinaj jelenleg a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) nevű ellenzéki párt vezetője.

Hírdetés

Az MTI beszámolója szerint a volt koszovói miniszterelnök múlt szerdai elfogása óta a koszovói albánok tüntetéseket szerveztek, valamint több politikus is a Szerbiával folytatott párbeszéd megszakítására kérte a pristinai kormányt. 

Tavaly novemberben olyan sajtóértesülések is napvilágra kerültek, miszerint Haradinaj Németországból Szerbiába, majd onnan Koszovóba csempész fegyvereket. Meg nem nevezett biztonsági szolgálati forrásokra hivatkozva a belgrádi Blic napilap azt írta, hogy november elején egy Ladar neveű hajóval a németországi Bambergből nagy mennyiségű fegyvert csempésztek a Rajna-Majna-Duna-csatornán, majd a Dunán keresztül eljutottak Komáromig, ahol újabb fegyverrakományt rakodtak a hajóba. Ezután álltólag Horvátország felé vették az irányt, majd Vukovárig hajóztak, később pedig kikötöttek Sremska Mitrovicán.

Az újvidéki Magyar Szó által idézett Blic szerint a fegyvercsempészbanda vezetője Ramush Haradinaj, az akciók koordinátora pedig testvére, Daut Haradinaj. Nem hivatalos információk szerint havonta több hajóval folyik a fegyvercsempészet, Koszovóból háborús övezetekbe szállítják a fegyvereket.

A belgrádi kormány kedden közölte: Szerbiát „az egyik nyugati állam hírszerzése” arról értesítette, hogy a diaszpórában élő albánok egy csoportja támadást tervez valamelyik szerb nagykövetség ellen Haradinaj letartóztatása miatt. Ivica Dačić külügyminiszter elmondta, a hírszerzés adatai szerint Szerbia egyik külképviseletének az elfoglalása és az ott dolgozók túszul ejtése lett volna a támadás célja annak érdekében, hogy Belgrád vonja vissza a Haradinaj elleni körözést. 

A Magyar Szó által idézett Isa Mustafa koszovói kormányfő úgy vélte, politikai indíttatásúak és törvénytelenek a Szerbia által koszovói személyek ellen elrendelt körözések, s egyetlen céljuk a feszültségkeltés Koszovó területén. 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »