Szerb Napok – Megnyílt Milic od Macve szerb festő kiállítása a szerb nagykövetségen

Szerb Napok – Megnyílt Milic od Macve szerb festő kiállítása a szerb nagykövetségen

A Szerb Napok, a Szerb Kultúra Hónapja rendezvénysorozat keretében Milic Stankovic szerb festő alkotásait felvonultató Milic od Macve visszatérése című kiállítás megnyitóját tartották meg Budapesten a szerb nagykövetségen.

“A szabadság, a hazaszeretet, a családcentrikusság, a hit megélése, a közösségek, barátságok mélysége: mind ezek egyszerre nagyszerű értékei a szerb és a magyar népnek is” – hangsúlyozta a kiállítás csütörtöki ünnepélyes megnyitóján a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára.

Vitályos Eszter kiemelte: büszke arra, hogy Szentendre, Pomáz, Csobánka és Budakalász a szerb közösség kulturális központjainak számítanak. Hozzátette, hogy szerb barátaiban a különleges hagyománytiszteletet, értéktiszteletet, a család, a barátság és a közösség őszinte tiszteletét tartja a legtöbbre. Példaértékű az összefogásuk, az egymás iránt mutatott szeretetük és elkötelezettségük – mondta. Hangsúlyozta: az elmúlt évszázadok alatt soha nem volt olyan erős a szerb és a magyar nép szövetsége, mint napjainkban. Kitért arra, hogy a magyar kormány mennyire elkötelezett a Magyarországon élő szerb nemzetiség támogatásában.

Az egymás iránti bizalom rendkívüli kincs, amelynek alapja a kölcsönös tisztelet. A kölcsönös megbecsülés megerősítésére, a béke és a szabadság megőrzésére soha sem volt akkora szükség, mint most napjainkban – fogalmazott. A parlamenti államtitkár Orbán Viktor miniszterelnököt idézve azt mondta, hogy “Magyarország és Szerbia együttműködése létkérdés. Migráció ellen közös határvédelem, háborús infláció ellen gazdasági együttműködés.”

Hírdetés

Hozzátette: “Mi most ezt azzal egészíthetjük ki, hogy mindkét célt nagyszerűen támogatja, ha kölcsönösen ismerjük és tiszteljük egymás kulturális értékeit, ha azt keressük, ami összeköt” – fogalmazott Vitályos Eszter. Milisavic Stefán püspöki diakónus köszöntőjében felidézte, hogy a kiállított alkotások egy része a budai Szerb Egyházmegye, valamint a Stankovic család kollekciójához tartozik.

Mint emlékeztetett, Milic Stankovic – művésznevén macvai Milic – szerb festő 1934-ben született. Első önálló kiállítása 1959 szeptember elsején volt Belgrádban, majd első külföldi önálló kiállítása 1964-ben Genfben nyílt meg. 1960-tól a Szerb Képzőművészeti Egyesület tagja. Gyurity Milán festő, grafikusművész, a Krug Művészeti Egyesület elnöke elmondta, hogy az 1988-ban Szentendrén bemutatott Milic od Macve tárlat jelenik meg újból, ezúttal Milic od Macve visszatérése címmel a szerb nagykövetségen megnyílt kiállításon.

Az eseményen többek közt Maja Gojkovic szerb miniszterelnök-helyettes, a szerb kormány kulturális minisztere, és a szerb festőművész két lánya is részt vett.

MTI

Borítókép: Vajma.info

The post Szerb Napok – Megnyílt Milic od Macve szerb festő kiállítása a szerb nagykövetségen appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »