Szerb katonákkal nézhetnek farkasszemet a migránsok

Szerb katonákkal nézhetnek farkasszemet a migránsok

Azok a migránsok, akik nem jutnak át a magyar határon, és az úgynevezett senki földjén maradnak, visszatérhetnek Szerbiába, és elmehetnek bármelyik befogadóközpontba, ám azokat, akik átmennek a határon, és visszaküldik őket, nem fogadja vissza Szerbia, értük nem felel – jelentette ki a szerb szociálisügyi miniszter hétfőn.

Aleksandar Vulin azt mondta, akiket Magyarországon regisztrálnak, és azt követően küldenek vissza Szerbiába, már nem tartoznak Szerbia felelőssége alá.

„Mi senkit nem fogunk erőszakkal az országban tartani, és nem engedjük meg, hogy bármelyik ország erőszakkal, a megfelelő törvényes előírások és a toloncegyezmény betartása nélkül bárkit is az ország területére visszaküldjön” – fogalmazott Aleksandar Vulin.

Hozzátette, hogy a visszatoloncolni kívánt migránsok Magyarország területén vannak, a szerb kormány pedig azt várja a szomszédos országtól, hogy illő módon viszonyuljon hozzájuk.

Görögországba kellene visszaküldenünk a migránsokat?

Hírdetés

Nenad Ivanisevic szociális államtitkár Szabadkán egyértelműen fogalmazott: a fentiekkel összhangban elmondta, Szerbia nem fogadja vissza azokat, akiket Magyarország esetleg visszaküld, ha kell, akár a hadsereget is kivezénylik a határra.

„Ha vissza akarják küldeni a migránsokat, akkor kénytelenek lesznek őket Görögországba visszaküldeni. Az volt az első európai uniós ország, ahova beléptek” – fogalmazott a szerb miniszter a magyar határ melletti városba tervezett emberi jogi konferencia előtt.

Hozzátette, hogy Szerbia és Magyarország között toloncegyezmény van hatályban, amely a nemzetközi jogszabályokkal összhangban azt is meghatározza, hogy a visszatoloncolás a származási ország és az állampolgárság alapján történik.

Nenad Ivanisevic elmondta: Szerbia visszafogadja mindazokat, akikre érvényes a toloncegyezmény, de szerinte a szabályozás a migránsok többségére nem vonatkozik.

A szerbiai menekültügyi főbiztosság hétfő este azt közölte, hogy a délszláv országban jelenleg mindössze ezer migráns tartózkodik. A horgosi-röszkei vasúti sínek mellett körülbelül százan várakoznak, a Horgos 2 határátkelő közelében pedig mintegy háromszázan. A közeli Magyarkanizsa pihenőhelyén este csupán 50-en, míg a szerb-macedón határ mellett fekvő presevói befogadó központban ötszázan várakoztak. A szerb fővárost is elhagyta a migránsok nagy többsége, ott a becslések szerint jelenleg 300-an tartózkodnak.

A főbiztosság azt is közölte, hogy a macedón határra, a miratováci sátortáborba kora este mintegy 1200-an érkeztek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »