Szeptemberben kezdődik a bajnokság (Jégkorong)

Szeptemberben kezdődik  a bajnokság (Jégkorong)

A Román Jégkorong-szövetség közzétette a 2023–2024. évi felnőtt férfi bajnokság menetrendjét: a Háromszéki Ágyúsok szeptember 11-én az Erste Liga-címvédő Gyergyói HK vendégeként kezdik meg harmadik idényüket. A háromszéki csapat első hazai mérkőzése szeptember 19-én lesz a Deme László Műjégpályán, a narancs-kék mezesek szintén a gyergyószentmiklósi együttessel játszanak.

A pontvadászat szeptember 8-án hét csapat – köztük négy székelyföldi – részvételével rajtol, a nyitómérkőzéseket a Bukaresti Steaua és a Brassói Corona, illetve a Csíkszeredai Sportklub és a Sapientia U23 vívja. A háromszéki gárda szeptemberben még további két meccset játszik, mindkétszer az Erste Liga-győztessel csatázik. Ezt követően októberben két Román Kupa-meccsen küzdenek a Galaci CSM alakulatával, valamint a bajnokságban a címvédő Brassói Corona ellen igyekeznek begyűjteni a pontokat. A Kertész Zoltán, Todor Krisztián és Bács Lóránt irányította jégkorongozók a kevesebb mint három hét múlva rajtoló idényben legalább harminc mérkőzést játszanak.

Hírdetés

A román bajnokság alkalmazkodik az Erste Liga kiírásához, ugyanis a magyar–román közös pontvadászatban szerepelnek a válogatottba legtöbb játékost adó klubok. A szakszövetség vezetősége azon dolgozik, jövőtől a két versenysorozatot úgy hangolják össze, hogy a román bajnokság ne szoruljon háttérbe. A nehézséget főként a rájátszás megszervezése jelenti, mert egyszerre két playoff nem fér bele a programba. Emiatt az Erste Liga lezárulta után a román bajnokság két nyert meccsig tartó döntővel és bronzmérkőzéssel végződik. Az Erste Ligában nem szereplő együtteseknek több találkozót biztosítanak a Román Kupa égisze alatt.

A korábbiakhoz képest változott a kupa lebonyolítása, a résztvevőket két csoportra osztották, az egyikbe az Erste Ligában vitézkedő csapatok kerülnek, a másikba pedig a többi benevezett együttes. Előbbi alakulatok esetében a magyar bajnokság első oda-vissza köre számít a sorozat csoportkörének, míg a többi résztvevő gárda a bajnokság mellett a kupában is lejátszik egy oda-vissza kört. A csoportokból az első kettő négyes döntőbe jut, amelyet majd január végén rendeznek. Az A-csoport győztese a B-csoport második helyezettjével, a B-csoport nyertese pedig az A-csoport másodikjával küzd a fináléba jutásért.

A szakszövetség továbbá kijelölte a romániai válogatottak szakmai vezetőit. A divízió I/A csoportban szereplő felnőtt csapat vezetőedzője a kanadai Dave MacQueen lesz. A junior (U20) együttest a svéd Per Lundell, míg az ifjúsági (U18) nemzeti alakulatot Sille Tamás vezeti. „Nagy pozitívum, hogy már augusztus közepére sikerült letisztázni a legfontosabb kérdéseket. Időben el tudnak rajtolni a bajnokságok, elindult a válogatottak átlátható, tervezhető, rendszeres fejlesztése, felkészítése” – írta közösségi oldalán Nagy Attila, a Román Jégkorong-szövetség elnöke.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »