Szeptember végén tarthatják az előrehozott választást

Szeptember végén tarthatják az előrehozott választást

Szeptember 30-án lehet az előrehozott választás, a dátumot még meg kell vitatniuk a parlamenti frakcióknak – jelentette ki a volt kormánykoalíciós pártok megbeszélését követően Eduard Heger (OĽaNO) megbízott kormányfő.

Legközelebb vasárnap (január 22.) ülnek tárgyalóasztalhoz a felek. Ezután a parlamenti egyeztetések következnek – tette hozzá Heger.

Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője közölte, csütörtökön (január 19.) ül össze a mozgalom képviselői klubja.

Az alapvető feladatnak a támogatások emberekhez való eljuttatását tekinti, azt állítja, az OĽaNO nem fél az előrehozott választástól és kész megvédeni eddigi eredményeit.

Igor Matovič, az OĽaNO elnöke a választási rendszer módosításának veszélyére hívta fel a figyelmet, ha a Smer-SD, a Hlas-SD, esetleg a Republika jut hatalomra. „Minden demokratának kötelessége a választás elodázása” – mondta, de azt visszautasítja, hogy azért teszik ezt, mert attól tartanak, hogy rosszul szerepelnek a választáson.

Hírdetés

Matovič leszögezte, a demokráciát félti, és hozzátette, az OĽaNO képviselőit arról fogja győzködni, hogy ha sor kerül erre, ne szavazzanak bizalmat a hivatalnokkormánynak. Heger hozzátette, hogy a megbízott kormány folytatja a munkát, az emberek megsegítését, a helyreállítási tervhez kötődő reformok végrehajtását. A cél, hogy elvezesse az országot az előrehozott választásig és tartsa az ország külpolitikai irányvonalát.

A parlamenten kívüli Szövetség–Aliancia arra szólítja fel a volt koalíciós pártok elnökeit, hogy az ország érdekében tárgyaljanak a parlamenti választás mielőbbi időpontjáról – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Magdeme Klára, a párt szóvivője.

– jelentette ki a szóvivő, hozzátéve, hogy a Szövetség szeptember óta mondja, hogy előrehozott választásra van szükség.

Rámutatott, hogy a lakosság nagy része nem bízik a kormányban. Eduard Heger (OĽaNO) megbízott miniszterelnök szerdán délután a kormányhivatalban tárgyalt az OĽaNO, a Za ľudí, a Sme rodina és az SaS képviselőivel az előrehozott parlamenti választás időpontjáról.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »