Szépségkirálynő, indián lány, vadászpilótanő és alsógatyamodell is indul az amerikai választáson

Szépségkirálynő, indián lány, vadászpilótanő és alsógatyamodell is indul az amerikai választáson

A holnapi amerikai félidős választásokon több jelölt is úgymond történelmet írhat, ha nyer.

Minden korábbinál nagyobb arányban indultak nők, kisebbségekhez tartozók, politikai újoncok  és transzneműségüket nyíltan felvállalók a választásokon.

A 62 éves Christine Hallquist öt esztendeig tartó kezelés eredményeként alakult férfiból nővé, ő Maine államban kívánja meghódítani a szavazókat.
Emellett Amerika megválaszthatja első őslakos, indián kormányzóját Idahóban, a déli Georgiában pedig az első afroamerikai női kormányzót. Arizona és Tennessee államokban először lehet nő szenátor, és a washingtoni képviselőháznak először lehet szomáli-amerikai, valamint indián nő képviselője.

Arizonában a republikánus Martha McSally az Egyesült Államok első női vadászpilótája indul, aki ráadásul egy vadászgép-köteléknek is parancsnoka volt. Demokrata párti vetélytársa, Kyrsten Sinema politikai programjában fontosnak tartotta megemlíteni azt is, hogy biszexuális.

Martha McSally volt az első amerikai női vadászpilóta  (TASR/AP-felvétel)

Hawaii új kormányzójaként esélyesnek tartják az elemzők a republikánus Andria Tupolát. Ha megválasztják, először irányíthatja a szigeteket őslakos női politikus: Tupola asszony hawaii és szamoai gyökereire lehet büszke.

Hírdetés

Idahóban a kormányzó lehet indián, a 38 éves Paulette Jordan, felmenői még a fehér telepesek ellen harcoltak. Esélyes képviselő-jelöltként mutatta be az amerikai közszolgálati rádió (NPR) a szintén indián származású Deb Haalandot, akit Új-Mexikó államban jelöltek kongresszusi képviselőnek.

Paulette Jordan felmenői még a fehér telepesek ellen harcoltak. (TASR/AP-felvétel)

Coloradónak először lehet vállaltan meleg kormányzója, Florida először jelölt az LMBT-közösséghez tartozó hölgyet a washingtoni kongresszusba, és az északkeleti New Hampshire is először küldene egy meleg mivoltát nyíltan vállaló képviselőt a szövetségi törvényhozásba. 

A 29 éves Mallory Hagan Alabamából szépségkirálynő volt: 2013-ban őt koronázták meg a Miss America versenyen, korábban a Miss New York és a Miss Manhattan kisebb koronája is az övé volt. E tapasztalat nyomán úgy gondolta, hogy érdemes belevágnia a politizálásba is. „A szépségkirálynő-választás sokat megtanított nekem arról, hogy a szavaimnak milyen hatalmuk is van” – írta internetes oldalán, hozzátéve, hogy választási programjának lényege nem más, mint hogy az alabamaiak szószólója legyen..

Antonio Sábato viszont férfi fehérneműket bemutató modellből lett televíziós szappanoperák színésze, Donald Trump híveként lépett a politikai arénába, most szenátor lenne. Az olasz-cseh szülőktől Rómában született színész honlapjának tanúsága szerint az Egyesült Államok stratégiai fölényének megőrzését és a veteránok életkörülményeinek javítását ígéri.

Antonio Sábato (Fotó: Wikipedia)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »