Szeparatizmussal vádolja a Nagy-Magyarország térképét felrajzoló udvarhelyi diákokat a minisztérium

Szeparatizmussal vádolja a Nagy-Magyarország térképét felrajzoló udvarhelyi diákokat a minisztérium

 Bukarest szerint megvannak az újabb székely terroristák: az udvarhelyi művészetis diákok. „Politikai-szeparatista jellegű tevékenység” zajlott a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában – állapította meg az oktatási minisztérium vizsgáló bizottsága. A testület azt a helyi román sajtó által felkapott, majd a Hargita megyei prefektus által is szóvá tett esetet minősítette ennek, amikor június 4-én az iskola diákjai egy magyarországi tanintézet tanulóival közösen Nagy-Magyarország térképét rajzoltak az iskola udvarára.

A minisztériumi ítéletről Görbe Péter Hargita megyei főtanfelügyelő számolt be szerdán. Elmondta, az esetet kivizsgáló testület jelentésében az áll, hogy a tanintézet vezetősége „politikailag is értelmezhető” tevékenységet engedélyezett. Sőt, a testület azt is mondja, hogy a szervezők arra számítottak, külső szemlélő nem szerez tudomást az alkotásról, ezért festették a térképet lemosható festékkel és törölték utólag az arról készült képeket a közösségi oldalról.
A jelentés arra is kitér, hogy a rajzot senki nem tagadta le, de készítői azt sem ismerték el, hogy köze lenne a trianoni szerződés aláírásának évfordulójához. Az ellenőrző testület a projektben részt vevő tanárokat és az iskola vezetőségét teszi felelőssé azért, hogy „politikai jellegű tevékenységbe vonták be a tanulókat”, amit – mint emlékeztetnek – tilt a tanügyi törvény 7-es cikkelye.

Hírdetés

A testület azt ajánlja a főtanfelügyelőnek, vegye ezt figyelembe az ügyben érintett pedagógusok kiértékelésekor és indítsanak fegyelmi eljárást az akcióban részt vevő tanárok ellen. Arra a kérdésre, hogy figyelembe veszi-e az ajánlást, Görbe Péter kijelentette: elemezni fogja a helyzetet. Azt is hozzátette: nem biztos abban, hogy a Palló Imre líceumban szeparatista jellegű tevékenység folyt.
A székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában azután kezdett el vizsgálódni az oktatási minisztérium ellenőrző testülete, hogy az iskola diákjai Nagy-Magyarország térképét rajzolták az udvarra június 4-én, a nemzeti összetartozás napján. A székelyudvarhelyi tanintézet és  magyarországi testvériskolája által lebonyolított projekt a magyar kormány által finanszírozott Határtalanul program része volt.

Foter.ro


Forrás:magyarellenesseg.com
Tovább a cikkre »