Szép új világ: egy cigány nő szava többet ér, mint az orvosaié

Hajmeresztő történetről számolt be az Index: egy cigányasszony azzal fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH), hogy a miskolci kórházban sértő megjegyzéseket tett rá a szülésznő és az orvos. Bár a cigányasszony állításával szemben öt tanú – köztük több orvos – állította, hogy senki nem sértegette a nőt, az EBH mégis a nőnek adott igazat, és félmillió forintra bírságolta az intézményt. Mi lenne velünk az EBH-hoz hasonló sóhivatalok nélkül?

Magyar Menedék - Chemtrail

Szinte napra pontosan egy éve került be a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház szülészetére egy vajúdó nő – írta az Index. Elmondása szerint szülés közben a szülésznő rászólt, hogy ha még egyszer kiabál, felpofozza és az arcába nyomja a párnát. Miután a baba megszületett, a kismama – állítása szerint – bocsánatot kért, amiért kiabált vajúdás közben, mire az őt ellátó orvos közölte vele, hogy ha még egyet kiabált volna, behívja a pszichiátert, elveteti tőle a gyereket és „nem lehet gyese”. Sőt, a cigányasszony szerint az orvos azt is mondta neki: „ti, cigányok úgyis csak a pénzért szültök”.

A nő két hónappal (sic!) később az EBH-hoz fordult, mert szerinte azzal, hogy szülés közben a cigány származására utaló, az emberi méltóságát sértő megjegyzéseket tettek rá, megsértették az egyenlő bánásmód követelményét és megvalósították a zaklatás tényállását. A kórház orvos igazgatója nyilatkozatban reagált a hatóságnak, és a panasz nyomán lefolytatott belső vizsgálatra hivatkozva tagadta, hogy munkatársai zaklatták volna a nőt. Az igazgató jelezte: nem kiabálnak rá a szülészeten a kismamákra, ám a kitolási fázisban valóban mindnek felhívják a figyelmét, hogy a maximális nyomás érdekében a levegővétel után zárja le a hangrést, a fájdalmának ne adjon hangot, és préseljen, nyomjon.

Hírdetés

A sérelmezett kijelentések az igazgató szerint nem hangzottak el, a kismama nem tett panaszt a kórházban, és furcsa mód az EBH-hoz is csak két hónappal később fordult. Nyilatkozatához az orvos igazgató a nőt ellátó szakorvos és rezidens, két szülésznő és a szintén jelen lévő takarítónő által aláírt közös nyilatkozatot is csatolta. Vagyis öten tanúsították, hogy nem történt meg az a szívszaggató mese, amit a cigányasszony előadott.

A nyilatkozattevők a dokumentumban szintén cáfolták, hogy a kijelentések elhangzottak volna, amit azzal is nyomatékosítottak, hogy

a kórházban nincs pszichiátria, és pszichiáter szakorvos sem dolgozik ott,
egy pszichiáter véleménye alapján nem lehet egy gyereket az anyjától elvenni,
a kórházak nem rögzítik a betegek etnikai hovatartozását, így ők csak az eljárás során értesültek arról, hogy a nő roma.
A nő az eljárás során elmondta, úgy érzi, a sérelmes kijelentésekkel elvették tőle a szülés örömét, és nagyon rosszul esett neki, amikor az orvosa azt mondta, hogy a cigányok csak a pénzért szülnek. Azt állította: azért nem tett azonnal panaszt a kórházban, mert félt, hogy tényleg elveszik a gyerekét. Közölte: a rendőrségen és az ügyészségen is próbált feljelentést tenni, de elküldték. Végül a városi cigány nemzetiségi önkormányzatnál javasolták, hogy az EBH-hoz forduljon. Amelyet a mi adóforintjainkból működtetnek.

ps.hu


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »