"Szép" lista: amikor a Fidesz páros lábbal száll bele a szegényekbe 

"Szép" lista: amikor a Fidesz páros lábbal száll bele a szegényekbe 

Mit ér a kormánypárti politikusok egyre szaporodó, pártlogós jótékonykodása, ha közben letolvajozzák a közmunkásokat; a fideszes képviselő, miniszter szerint 47 ezerből is meg lehet élni, és amúgy is, mindenki annyit ér, amennyije van. A devizahitelesek meg maguknak köszönhetik a nyomorukat: miért igényeltek kölcsönt?

Fidesz: 47 ezerből meg lehet élni

Matolcsy György nyitotta a sort, aki 2012-ben bizottsági meghallgatásán azt mondta, hogy

a Start munkaprogramban dolgozók 47 ezer forintot kapnak, ami szerény, de biztos megélhetés felé tereli az embereket.

A KSH adatai szerint 2012-ben a létminimumhoz, vagyis a szerény, alapvetőnek minősülő szükségletek kielégítéséhez az egyfős aktív korú háztartásában 85.960 forint kellett. Hat évvel ezelőtt egy két szülő, kétgyermek háztartás minimum szinten tartásához 249.284 forintra volt szükség. 

A jegybank elnök derűlátását óriási társadalmi felháborodás követte. A Fidesz nem hátrált meg. 

Pintér Sándor belügyminiszter is úgy vélte, hogy elég lehet a 47 ezer forint a megélhetéshez: 

„ha megtermeli a saját településén azokat a javakat, amelyek az élelmezéséhez szükségesek, mert kap hozzá magot, kap hozzá megfelelő nevelt állatot először, kap hozzá még esetleg malacot, vagy kecskéket kérnek sokan, hogy a tej is meglegyen minden nap, akkor meg”.

A legemlékezetesebb „47 ezerezés” Zsiga Marcellhez kötődik. A Borsod megyéből a parlamentbe jutó politikus az RTL KLub Híradójának nyilatkozta:Zsigának mindezt úgy sikerült kiböknie, hogy akkor havonta 555 ezret keresett, plusz 110 ezer forint költségtérítést vett fel. 

Útszélen hagyták, de előtte meg is rugdosták a devizahitel-károsultakat

Az Orbán-kormánynak a szocialistákhoz hasonlóan nagy felelőssége van abban, hogy a devizahitel-károsultak közül még ma is sokan adósságcsapdában vergődnek.

Kövér László egy csepeli lakossági fórumon a következőt találta mondani, amikor egy választó azt kérdezte tőle, hogy tényleg megmentették-e a bajban lévőket.

„Nehogy már ránk tessék azt a felelősséget hárítani, amihez semmi közünk nem volt, nem is mi voltunk kormányon.”

A fórum résztvevője: – És nekünk mi közünk ahhoz?

Kövér László: – Ön vette fel a hitelt. Ennyi. Minimum ennyi.

2006-ban a két választási forduló között Orbán Viktor is beszélt devizában eladósodó emberekről, de akkor nem Gyurcsányt, nem a bankokat, hanem a lakosságot hibáztatta: 

Lázár János mérlege: akinek nincs semmije, annyit is ér

Hírdetés

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a hódmezőváráshelyi közgyűlésben osztotta meg, hogy mi számít az életben.

„Én soha nem szégyeltem, hogy mim van, dolgozom keményen. Abban a miliőben nőttem fel, hogy a munka nem szégyen, a munka eredményét se kell szégyelni. Az ember gyűjtsön, építkezzen kockáról kockára. Aki erre nem képes, akinek nincs semmije, az annyit is ér, én azt gondolom. Aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér, ezt tudom mondani. Annak annyi az élete. Ez az én véleményem” 

Vajon mit gondolhat Orbán Viktorról? Aki azt mondta a parlamentben, hogy nem vagyonos ember nem is volt soha az és nem is lesz. 

Tévképzeteitől gyötrődő miniszter

Tavaly májusban a mentőkkel reggelizett Balog Zoltán egy elegáns, drága helyen. A miniszter a következő mondattal kedveskedett a mélyen alulfizetett dolgozóknak:

„Köszönöm szépen, én is tisztelettel köszöntök mindenkit. Először azt hittem, hogy a mentőszolgálat dolgozói minden reggel itt reggeliznek, de most kiderült, hogy ez egyszeri alkalom.”

Lázár János pikkel a közmunkásokra

A Miniszterelnökséget vezető miniszter nem első alkalommal szállt bele a közmunkásokba, amikor azt mondta egy fórumon, hogy: 

„170-180 ezer ember van közmunkában. Akinek reggel 6-kor el kell mennie melózni, és mondjuk Hegedűs Laci dolgoztatja itt, a hódmezővásárhelyi városházán, annak délután háromkor már nem sok kedve marad, hogy elmenjen lopni. Beszéljünk világosan és egyértelműen. Ráadásul egy idő után rájön arra, hogy 60-70 ezret kap úgy, hogy dolgozik reggel 6-tól délután 2-ig, akkor minek akkora kockázatot vállalni”.

Korábban arról beszélt, hogy nevelő célzattal nem emelik a közmunkások 54 ezres havi bérét.

„Az a célunk, hogy a közmunkások, azok a versenyszektorban dolgozzanak. Tehát ha a közmunkásbér nem emelkedik, akkor a közmunkások számára a lehetőség, hogy akár minimálbér vagy afölött, 138 ezer forint a minimálbér, a közmunkás pedig 60-70 ezer forintot keres, a kettő közti különbség arra fogja ösztönözni a közmunkást, hogy a versenyszektor irányába mozduljon el.”

Érdekes gondolat, hogy a közmunkás a versenyszektorban helyezkedjen el. Akkor vajon miért tartotta meg a kormány ezt a programot? Hiszen egy 2015-ös akadémiai kutatás rávilágított: alkalmatlan ez a rendszer arra, hogy bevezessék az embereket a versenyszektorba.

Mélyszegénységben élő gyerekek a Hiltonban

Balog Zoltán 2013-ban ötcsillagos luxusszállodában vendégelt meg negyven – a Református Szeretetszolgálat által támogatott – mélyszegénységben élő gyereket. A Hiltonban a következő menüvel várták a vendégeket: libaerőleves zöldséggel, lúdgége tésztával, csirkemellfilé calvadossal ízesített gombamártással, zöldséges lasagne-val, brokkolirózsával és párolt rizzsel, a desszert pedig joghurttorta eperöntettel. 

Az estről videó is készült, amelyet idővel eltávolítottak a kormány honlapjáról.

Balog Zoltán videóstábbal a háta mögött próbált beszélgetni a megszeppent gyerekekkel. Olyan kérdésekkel bombázta őket, hogy szeretik-e ha fényképezik őket? 

Naná, mindenki vágyik rá, hogy a nehéz sorsát filmre vegyék és mutogassák. A reakciókból gyorsan kiderült, hogy a gyerekek érezték, ez az egész nem róluk szól, hanem a miniszter bácsiról. Annyira nem a rászorulókról, hogy a szervezők arra sem voltak képesek, hogy a meghívottak nevét ráírják az ajándékokra, csak azt, hogy milyen korú és neműnek készült.

Fizessen, aki ingyen ételt oszt!

Karácsony táján mindig kitör a számháború, hogy hosszú vagy rövid az ételosztásra váró nélkülözők sora a városokban. Debrecen fideszes vezetése elébe ment a dolgoknak és tavaly úgy rendelkeztek, hogy a civilek, egyházak, pártok ingyenes ételosztásán a szervezők fizessenek az akcióhoz igénybe vett területért naponta négyzetméterenként 35 forintot. Azt az indítványt leszavazták, hogy ingyenes legyen a területhasználat.

Fazekas zsebre dugott keze

Az orosz embergó miatt nehéz helyzetbe kerültek a hazai almatermelők. A földművelési tárca vásárolt a gyümölcsből, amit aztán átadtak az Ökumenikus Segélyszervezetnek.

Az MTI fotón örökítette meg, hogy Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Budapesten, a XXIII. kerületben segédkezett a rászoruló családok között kiosztani a gyümölcsöt, nyakkendőben, zsebre tett kézzel, és nehezen félreérthető testbeszéddel adja át a csomagot egy nehéz körülmények között élő anyának.

Mindezek alapján meg kell fogalmaznunk a kérdést:

ki a szegényebb? Aki ilyeneket mond és tesz, vagy aki csak két, három naponta jut meleg ételhez? 
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »