Szentmisével ünnepelték a szabadkai Avilai Szent Teréz-székesegyház felszentelésének évfordulóját

Szentmisével ünnepelték a szabadkai Avilai Szent Teréz-székesegyház felszentelésének évfordulóját

A kétnyelvű szentmisét Fazekas Ferenc szabadkai megyéspüspök celebrálta a vajdasági város főtemplomában az egyházmegye papságának jelenlétében október 14-én.

Bevezető homíliájában a püspök megemlékezett mindazokról, akik részt vettek a bazilika felépítésében (a munkálatok 1773 és 1779 között folytak), és több évszázados fenntartásában, és említést tett Matíja Zvekanovićról (Zvekanović Mátyás),  a szabadkai egyházmegye első püspökéről is, akinek hivatali ideje alatt megtörtént a főtemplom felújítása, melyet 1974-ben VI. Pál pápa basilica minor rangra emelt.

„Krisztus életében fontos szerepe volt a templomnak. Szülei a jeruzsálemi templomban mutatták őt be, valamint Jézus egész földi életén át példát mutatott arra, hogyan kell megszentelni az ünnepeket, eljárt a zsinagógába, és minden évben elzarándokolt a jeruzsálemi templomba” – jegyezte meg szentbeszédében a püspök.

Hírdetés

„Kedves testvéreim, köszönöm nektek, akik eljöttetek bazilikánk felszentelésének évfordulójára. Örvendek azért is, mert érzitek a templom, Isten házának fontosságát, ahol megvalljuk hitünket, dicsőítjük a Jóistent tetteiért, és bizalommal kérjük az Ő irgalmát, segítségét, kegyelmét. Vezessen bennünket mindig ez a lelkület, amikor és ahányszor csak az Úr házába térünk be. Ne feledkezzünk meg a mai napon arról, hogy a Jóistennek hálát adjunk mindazokért a pillanatokért, amikor a templomlátogatás, a szentmisén vagy ájtatosságon való részvételünk szeretettel, békével és erővel tölt el bennünket” – hangzott el a szentbeszéd végén. A szentmisén a zenei szolgálatot az Albe Vidaković székesegyházi kórus látta el.

Forrás és fotó: Szabadkai Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »