Szentendrén már összeborult a a baloldal és a Jobbik

Szentendrén már összeborult a a baloldal és a Jobbik

Egy civil szervezet jelöltje mellé sorakozott föl a baloldal és a Jobbik Szentendrén, ahol január 15-én tartanak időközi választást egy képviselő halála miatt. Eddig nem volt példa arra, hogy a radikálisok és a balliberálisok ilyen konstellációban működjenek együtt a Fidesszel szemben. Az Origo úgy tudja, országos szintről érkezett az ukáz a helyieknek, a Jobbikban egyáltalán nem örültek a döntésnek.

A 7-es számú körzetben a korábbi fideszes képviselő halála miatt kellett kiírni új voksolást. A Jobbik és a baloldali pártok egyébként a korábbi választásokon ebben a körzetben mindig indítottak önálló jelöltet. Azzal, hogy most nem szállnak ringbe, a Társaság az Élhető Szentendréért (TÉSZ) jelöltjét segíthetik a Fidesszel szemben.

Az Origo úgy tudja, hogy a Szentendrén mind az MSZP, mind a Jobbik szeretett volna jelöltet állítani, de a pártközpontok úgy döntöttek, hogy a TÉSZ jelöltjét támogatva próbálják legyőzni a Fideszt. A szocialistákat könnyebb volt meggyőzni, mivel a TÉSZ jelöltje, Helyes Imre 1974-ben a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében szerzett nemzetközi jogi diplomát. A helyi szinten erősnek számító Jobbikban nem okozott osztatlan örömet a döntés, de az országos pártvezetésnek sikerült ezt lenyomnia.

Az Origo forrásai szerint a TÉSZ, bár civil szervezetnek igyekszik magát feltüntetni, de a korábbi SZDSZ romjain jött létre. Egyik önkormányzati képviselőjük, Kubatovics Áron jelenleg a Szigetvári Viktor vezette Együtt országos politikai tanácsának a tagja. Érdekes, hogy 2014-ben éppen a Jobbik írta azt a TÉSZ-ről, hogy valójában egy balliberális, álcivil szerveződés.

Hírdetés

A lap információi szerint a szentendrei modell csak egy kísérlet arra, hogy vajon a 2018-as országgyűlési választáson érdemes-e együttműködniük. A modell lényege, hogy egy látszólag pártfüggetlen jelölt mellé felsorakozva próbálják megverni a Fideszt.

Helyben már jól működik az összefogás, mivel Tapolcán és Gyöngyösön már támogatja egymást az MSZP és a Jobbik, míg Kaposváron együtt gyűjtötték az aláírásokat.

A Századvég szerint a jelenlegi Országgyűlés szavazásainak elemzése cáfolja a baloldali pártok által hangoztatott Fidesz–Jobbik-koalíciót, sőt, inkább egy „vörös-barna” összefogásra enged következtetni. A szavazások közel felében, 48,7 százalékban szavazott együtt az MSZP és a Jobbik, míg ez az arány a Fidesz–Jobbik esetében mindössze 10,5 százalék.

Forrás: Origo

The post Szentendrén már összeborult a a baloldal és a Jobbik appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »