Szent Péter alakja kelt életre fényfestéssel a vatikáni bazilika homlokzatán

Szent Péter alakja kelt életre fényfestéssel a vatikáni bazilika homlokzatán

Október 2-án, vasárnap este több ezer ember nézte a Kövess engem című fényfestést a Szent Péter téren, amelyet a Fratelli tutti Alapítvány vetített ki a bazilika homlokzatára Szent Péter, a galileai halász életének főbb állomásairól. A megnyitó beszédet Mauro Gambetti bíboros mondta, Andrea Boccelli énekelt. Az alkotás október 16-ig látható minden este 21 és 23 óra között, 15 percenként.

Ferenc pápa is említette a kezdeményezést az Úrangyala imádságot követően: „Ma este fényfestés lesz a Szent Péter-bazilika homlokzatán, egy audiovizuális művet vetítenek Péter apostol alakjáról. A vetítések október 16-ig tartanak, minden este 21 órától 23 óráig. Köszönöm mindazoknak, akik dolgoztak ezen a kezdeményezésen, amely egy Szent Péter alakjának és küldetésének szentelt lelkipásztori programsorozatot nyit meg.”

Vértanúsága helyén újra életre kelt – a multimédiás technológia csodája révén – Szent Péter. Alakja vasárnap este a „kőből készült vásznon” volt látható azon a helyen, amely ereklyéit, emlékezetét, karizmáját őrzi. Bernini kolonnádjai alatt több ezer szempár kísérhette végig az apostolok hercegének emberi és lelki életútját a 3D technológiának köszönhetően. A nyolcperces fényfestést a bazilika homlokzatán láthatták: az első állomása ez egy nagyszabású projektnek, amely a kereszténység központi bazilikájának életét hivatott felélénkíteni.

A Kövess engem. Péter élete című fényfestést a Fratelli tutti Alapítvány hozta létre: bemutatják a galileai halász elhívását, tanítványi életét, küldetését, vértanúságát a bazilikában és a Vatikáni Múzeumokban róla őrzött legfontosabb műalkotások segítségével. A képek vetítése alatt Flavio Insinna színész, televíziós műsorvezető hangján hallhatók a történetek Péterről. A megnyitót tovább gazdagította Andrea Bocelli tenorénekes előadása, aki négy dalt énekelt, köztük utolsó albumáról a The first Noel címűt.

Hírdetés

Mauro Gambetti bíboros, Vatikán Városállam általános vikáriusa ezekkel a szavakkal fordult a teret megtöltő tömeghez: „Péter ma is aktuális alakját állítjuk előtérbe egy eltévelyedettnek, irányvesztettnek látszó világban, amely olyan, mint egy tenger hullámain sodródó csónak.” A bíboros, aki a Fratelli tutti Alapítvány elnöke is, hozzátette: „A régi és az új találkozása is ez, háromdimenziós effektusokat létrehozó gyártási technológiákat használ ahhoz, hogy megmutassa a múlt remekműveit, és üzenetet intézzen a jövőhöz”. Az alkotás segít felfedezni Péter keresztény emberségét, amelyet a miénkhez hasonlóan gyengeség, megpróbáltatások jellemeznek, de benne van a végtelen vágya, az Istenre való szomjazás is.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Vatican News (IT)

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »