Szent Miklóst ábrázoló gyűrűt talált egy izraeli kertész

Virágágyásai gazolása közben egy Szent Miklóst ábrázoló középkori gyűrűre bukkant egy kertész Izraelben.

A 26 éves férfi az Izrael északi részén lévő Galilea térségében található kertjében dolgozott, amikor a 700 éves gyűrűt megtalálta – közölte hétfőn az izraeli műemlékvédelmi felügyelet.

„Megtisztítottam a gyűrűt a földtől és láttam, hogy egy kép van rajta” – mondta a kertész. A gyűrűről készített fényképet felrakta Facebook-oldalára, és többen javasolták neki, hogy kérjen róla szakértői véleményt.

„Ez a különleges gyűrű hihetetlenül jó állapotban maradt fenn, és nagyban gazdagítja a tudományt. A bizánci birodalom idején a keresztény zarándokok gyakran vittek magukkal Szent Miklóst ábrázoló képeket, hogy védelmezze őket útjukon” – mondta Jana Tschechanowez régész.

Szent Miklós a keleti egyházak legtiszteltebb szentje, ünnepét nyugaton a 10. század óta tartják. A hagyomány szerint a 3. században született a kis-ázsiai Patarában, gazdag családban. Szüleit hamar elvesztette, egyik rokona nevelte, és ő ismertette meg a kereszténységgel.

Megtérése után Miklós jótékony célokra szétosztogatta örökségét, a hívők pedig égi jelre megválasztották Müra püspökévé. Az emberek tiszteletét és szeretetét jótékonykodásával vívta ki, és tettei miatt már életében szentnek tartották.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »