Szent István zágrábi ereklyetartója is látható lesz a budapesti horvát–magyar műkincskiállításon

A „Szép horvát könyv” pályázat keretében a legszebb kiadványok közé választották a magyar és horvát műkincseket bemutató, Ars et Virtus – Magyarország és Horvátország – 800 év közös kulturális öröksége című kiállítás katalógusát. A tárlat 2020 őszén nyílt meg a horvát fővárosban.

A kiállítás a zágrábi Galerija Klovićevi Dvori és a Magyar Nemzeti Múzeum, valamint számos horvát és magyar közgyűjtemény, történészek és művészettörténészek együttműködésével jött létre, a Zágrábi Magyar Kulturális Intézettel partnerségben. A 2020 őszén tartott megnyitón Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere képviselte Magyarországot.

Az Ars et Virtus album a nemzetközi színtéren is bemutatja, népszerűsíti a két nép sok évszázados együttélését, kulturális kölcsönhatásait és a magyar művészet sok évszázados, magas és európai színvonalát. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint a kiállítás kiemelkedő zágrábi sikere után a tárlat katalógusa is a figyelem középpontjába került. A gazdagon illusztrált, exkluzív megjelenésű album képviseli majd többek között a horvát könyvművészetet a Frankfurti és a Lipcsei Nemzetközi Könyvvásáron.

A kiállításkatalógust a Zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtár által meghirdetett Szép Horvát Könyv pályázaton 210 pályamű közül a 18 legszebb kiadvány közé választotta a szakmai bírálóbizottság. A horvát formatervezők által megtervezett – Szent István zágrábi ereklyetartójától Munkácsy Mihály festményéig számos nagy értékű magyar és horvát műkincs, egyházi relikvia fotójával illusztrált – tanulmánykötetet horvát és angol nyelven publikálták.

Hírdetés

Az Ars et Virtus kiállítás 2021 októberére halasztott budapesti megnyitóján a kötet magyar nyelvű változata is megjelenik.

Forrás: MTI

Fotó (illusztráció): Magyar Nemzeti Múzeum Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »