Szent István: Nemzetmentő, vagy nemzetvesztő?

Szent István: Nemzetmentő, vagy nemzetvesztő?

Hétfőn, azaz 2020. augusztus 17-én Somorjára látogat Szász Péter történész, a Depositum nevű katolikus hitvédő oldal főszerkesztője. A Csemadok Somorjai Alapszervezete  által szervezett Szent István Napok keretében megvalósuló előadás címe: Szent István – Nemzetmentő, vagy nemzetvesztő?

Szász Péter idén márciusban a 888-nak azt nyilatkozta, hogy szerinte a fegyver lerakásáról nem beszélhettek, ugyanakkor egy kisebb technikai szünetről igen: „Az előző főszerkesztő egyéb elfoglaltságai miatt nem tudta frissíteni az oldal tartalmát és szerkezetét. A Depositum tematikája viszont annyira egyedi a magyar nyelvű hírközeg és média területén, hogy egész egyszerűen nem hagyhattuk „elveszni” – így vélekedett Szász Péter.

Valóban, a Depositum egy sajátos, konzervatív-hagyományos szemszögből tekint a világra, mely Szász szerint deklaráltan katolikus oldal, a katolicizmus pedig következetességet követel meg.

Hírdetés

Az interjúban Szent Ágostontól idéz, aki szerint „Az igazság olyan, mint az oroszlán”, tehát megvédi magát, csak szabadjára kell engedni. Szerinte ilyen értelemben nem mi védjük a hitet, hanem a hit véd meg minket, a feladatunk pedig, hogy mindezt tudatosítsuk, mivel napjaink értékkríziséből egyedül ez jelentheti a kiutat.

Az interjúban XII. Piusz 1952-ben, a hidegháború csúcsán megfogalmazott szavait idézi, miszerint korunk összes problémája három dologra vezethető vissza:

„Ezeket kell megváltoztatni, és akkor minden a helyére áll. Hosszú távon kizárólag egy, az istenes értékek mentén szerveződő társadalom lehet sikeres.”

A szervezők mindenkit szeretettel várnak!
Helyszín: Mozi club, Somorja


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »