Szennyezett ivóvíz – fontos tanulságokkal zárult a gigavizsgálat

Szennyezett ivóvíz – fontos tanulságokkal zárult a gigavizsgálat

Az azonban továbbra is aggodalomra ad okot, hogy nem zárt a rendszer, mert valakik ügyeskednek vele.

A vízmintavételi eredmények alapján megszűnt a baktériumszennyezettség a vezetékes ivóvízben, így a szerdai naptól azt újra forralás nélkül lehet fogyasztani Siófok Kiliti városrészében – közölte az illetékes DRV Zrt. az Infostarttal.

A szennyezés forrásának felderítését szolgáló rendkívüli vízmérő-leolvasások alkalmával

eddig 3 illegális hálózatra táplálási helyet azonosított a cég,

de a hétvégén is folytatják az ellenőrzéseket.

A vízfogyasztásra vonatkozó korlátozást 2020. július 29-én rendelte el a hatóság a városrész ivóvízhálózatában kimutatott Pseudomonas-szennyezettség miatt. A vezetékes ivóvíz akkortól csak forralás után volt fogyasztható Kilitiben, és a lakosok az utcákat járó lajtoskocsikról is vételezhettek tiszta ivóvizet.

Hírdetés

A társaság a lakosság és az illetékes hatóság állandó tájékoztatása mellett a szennyeződés kimutatásától kezdődően folyamatosan végezte a kiliti ivóvízhálózat, valamint a víztároló mosatását, továbbá a vízmintavételezéseket és -vizsgálatokat a városrészre, Siófokra, majd a háttértelepülésekre vonatkozóan.

Annak érdekében, hogy a júliusban immár másodszor fellépő baktériumszennyezettség forrását felderítsék, és kiszűrjék az esetleges illegális hálózatra táplálásokat, a DRV szakemberei rendkívüli ellenőrző vízmérő-leolvasásokat végeztek augusztus 1–2-án a településrészen, amit a mostani hétvégén megismételnek. Emellett megkezdték a saját tulajdonú kutak vizének közüzemi hálózatra jutását és így a vezetékes ivóvíz elszennyezését megakadályozó visszacsapó szerelvények beépítését valamennyi bekötési helyen – a várhatóan hónapokig tartó munka mintegy 10 százalékával végeztek 2 nap alatt.

A több mint 2500 bekötési hely közel 70 százalékát sikerült leolvasni múlt hétvégén, közülük 29 további kivizsgálásra szorul.

Annak érdekében, hogy csökkentsék a hasonló esetek előfordulását, a jövőben a társaság szakemberei a leolvasások és a vízmérőcserék alkalmával is minden esetben ellenőrizni fogják, hogy

visszafelé forog-e a vízmérő óra,

a vizsgálat eredményét jegyzőkönyvben rögzítik, majd megteszik a szükséges intézkedéseket.

Nyitókép: Pixabay

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »