Szenegál tiltakozott Kijevnél az önkéntesek toborzása miatt

Dakar tiltakozott Kijevnél, felszólítva Ukrajnát, hogy vonja vissza az ukrajnai harcra szóló felhívást, és hagyja abba a toborzást Szenegálban.

A tiltakozó jegyzéket csütörtökön nyújtották át Ukrajna dakari nagykövetének, miután kiderült, hogy harminchat ember jelentkezett önkéntesnek az oroszok elleni harcba.

Egy héttel az Ukrajna elleni orosz háború kezdete után, a szenegáli külügyminisztérium megdöbbenéssel látta meg a dakari ukrán nagykövetség Facebook-oldalán, hogy felhívást intéznek külföldi állampolgárokhoz, arra kérve őket, segítsenek Ukrajnának.

Jurij Pivovarovot, Ukrajna szenegáli nagykövetét haladéktalanul a külügyminisztériumba kérették, hogy ellenőrizzék a közlemény hitelességét – olvasható a dakari külügyminisztérium csütörtök este kiadott közleményében.

Pivovarov megerősítette, hogy a felhívás hiteles, és hogy harminchat önkéntes jelentkezett. Ez utóbbiak személyazonosságára a közlemény nem tér ki.

Hírdetés

Dakar határozottan elítélte ezt az eljárást, mert sérti a fogadó ország törvényeinek és rendelkezéseinek tiszteletben tartására vonatkozó kötelezettséget. Emlékeztetett, hogy önkéntesek, zsoldosok és külföldi fegyveresek toborzása szenegáli területen törvénytelen cselekedetnek minősül.

Szenegál felszólította a nagykövetséget: haladéktalanul vonja vissza a felhívást, és szüntesse be szenegáli illetve külföldi állampolgárok toborzását a területén.

Szenegál szerdán tartózkodott, amikor az ENSZ Közgyűlés ülésén nagy többséggel határozatot fogadtak el, amely felszólítja Oroszországot az erő alkalmazásának azonnali beszüntetésére.

A nyugat-afrikai Szenegál, az Afrikai Unió soros elnöke aggodalmát fejezte ki az ukrajnai helyzet miatt, és ismételten hangoztatta álláspontját, miszerint az el nem kötelezettség és a vitás kérdések békés megoldásának a híve.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »