Szemle: így pörgette meg a letarolt Hableányt a Viking Sigyn

Szemle: így pörgette meg a letarolt Hableányt a Viking Sigyn

Az előzés szabályait sérthette meg a Viking Sigyn kapitánya. A szállodahajó nemcsak maga alá gyűrte a hableányt a dunai balesetben, hanem utána meg is pörgette a víz alatt.

A gyanú szerint nem tartotta be az előzés szabályait a Viking Sigyn kapitánya – mondta a két hete elsüllyedt Hableány balesetével kapcsolatban Borbély Zoltán közlekedési szakjogász az M1 csatornán. A gyanúsítás tartalmazza azt is, hogy a kapitány nem jelezte előzési szándékát, valamint nem tartott biztonságos oldaltávolságot.

Az ukrán kapitány 15 millió forintos óvadék ellenében kijöhetett a börtönből, de a szakértő szerint a megfelelő mértékű óvadék a letartóztatási okok közül csak a szökés, elrejtőzés veszélyét csökkenti, a bizonyítás megnehezítéséét nem.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a hableány szemléjén kiderült, hogy a sétahajó sérülései súlyosak. A hajótest és a felépítmény roncsolásaiból az látszik, ami a katasztrófát rögzítő ipari kamerák felvételeiből már korábban valószínűsíthető volt: a Viking Sigyn, utolérve a Hableányt, a tatjának ütközött, megperdítette a sétahajót és maga alá gyűrte.

A Hableány hét másodperc alatt elsüllyedt, a Sigyn azonban tovább görgette a víz alatt is.

Hírdetés

A sétahajó megpördült, az orr került lejtmenetbe, a tat hegymenetbe, ugyanakkor hossztengelye körül is megfordult legalább egyszer.

A Hableány sétahajó május 29-én este összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval a Margit híd közelében és elsüllyedt. A Hableány fedélzetén 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. A baleset után hét embert sikerült kimenteni.

A szállodahajó 64 éves ukrán állampolgárságú kapitányát a baleset másnapján vették őrizetbe vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező, gondatlan veszélyeztetésének gyanúja miatt. A kapitány letartóztatása a 15 milliós óvadék megfizetése után megszűnt, a gyanúsított Budapestre kiterjedő bűnügyi felügyelet hatálya alá került, nyomkövetőt kell viselnie, és köteles hetente kétszer személyesen jelentkezni a nyomozóhatóságnál.

További hírek a hajóbaleset ügyében ITT.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »