Szemkilövetők újra a bíróság elött – tovább tart a szemfényvesztés

Hétfőn kezdődik a Fővárosi Ítélőtáblán a 2006. őszi események kapcsán a volt rendőri vezetők ellen indult büntetőper másodfokú tárgyalása. Az ügyészség elsősorban elöljárói intézkedés elmulasztásával vádolja Bene László volt országos, Gergényi Péter egykori budapesti rendőrfőkapitányt és tizenkét társukat.

Magyar Menedék - Ősmagyar

Hírdetés

A Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa tavaly októberben igen enyhe ítélettel sújtotta a vádlottakat: mindössze Gergényi és Mittó Gábor, a tévészékház ostrománál a rendőri erők helyszínparancsnoka kapott megrovást, a többi tizenkét vádlottat felmentette. Az indoklás szerint az elkövetett bűncselekmények csak vétségnek minősülnek, amelyek már elévültek. Az ügyészség fellebbezett.

Csiha Gábor, a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség szóvivője lapunknak korábban elmondta: Gergényi és Mittó esetében helyesnek tartják a jogi minősítést, ugyanakkor felfüggesztett börtönbüntetést indítványoznak, a többi vádlottnál viszont az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését kezdeményezik. Csiha kifejtette: törvénysértőnek tartják, hogy a bíróság nem foglalt állást a vádlottak bűnösségét illetően, arra hivatkozva, hogy csak katonai vétséget követtek el, ami azonban már elévült. Az ügyészség szerint viszont a terheltek nem vétséget, hanem bűntettet követtek el, amely öt év alatt évül el. Az ügyészség 2010 őszén kezdte meg a nyomozást, ezzel megakadályozta az elévülést, a vádlottak pedig így büntethetők – mondta Csiha. Esetükben ráadásul felmerül a bűnpártolás bűntette is – tette hozzá.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »