Szemfényvesztés Zuckerberg ötlete?

Szemfényvesztés Zuckerberg ötlete?

Szemfényvesztésnek és digitális gyarmatosításnak tartják az internet szabad használatával, illetve elérésével foglalkozó szervezetek Mark Zuckerberg Facebook-vezér kezdeményezését, amely valamennyi afrikai számára ingyenessé tenné a közösségi oldal használatát mobiltelefonról, illetve egyéb okoseszközről. A brit The Guardian napilap témában írt elemzésében többen úgy vélik, az Ingyenes Alapok (Free Basics) néven futó Zuckerberg-program keretében a Facebook alapítója a mobilinternet-használat szempontjából legdinamikusabban bővülő kontinensen szeretné kisajátítani magának a világhálót azzal, hogy versenyelőnyhöz juttatja a közösségi oldalt, ezzel pedig amúgy megsérti a netsemlegesség elvét is.

Építeni, tanítani

A program egyébként jelenleg a világ 42 országában, ebből Afrikában tizennyolcban működik, így a szubszaharai térségben elvileg mintegy 635 millióan használhatnák. – A hozzáférést azonban első körben a technikai, infrastrukturális feltételek nehezítik – ismertette az alapproblémát Yasmina McCarty, a mobilkereskedelmi szövetség, a GSMA vezetője. Mint leszögezte, előbb a technikai feltételeket kell megteremteni, mert ma nincs biztosítva, hogy mindenki hozzáférhessen a szolgáltatáshoz. Hiszen a készülék önmagában nem ér semmit, megfelelő netszolgáltatás, kábelhálózat, vezeték nélküli jeladók kellenek, ezt pedig nem minden afrikai ország képes kiépíteni, működtetni. Mindez ráadásul nem elég, a felhasználókat meg kell tanítani, miként használják a készüléket, mert sokaknak elképzelésük sincs, mit csináljanak egy okostelefonnal. A Facebook napelemes drónokkal oldaná meg a szolgáltatás elérését, ám ez egyelőre még csak tesztfázisban van.

Hírdetés

A cél az ingyenes net

Zuckerberg érvelése szerint az a céljuk, hogy mindenkinek legyen ingyenes internet-hozzáférése, függetlenül attól, hogy az illető mélyszegénységben él-e, ez ugyanis ma már emberi alapjognak számít. Noha az internet szabad elérésének lehetőségével minden civil szervezet egyetért, a Facebook módszerét sokan vitatják, már csak azért is, mert a közösségi oldal ingyenessé tételével a világháló csak egy roppant kis szeletéhez juthat hozzá a felhasználó, azon át látni a világot pedig tulajdonképpen épp ellentétes a netsemlegesség elvével: gyakorlatilag egyenlő a monopolhelyzettel. Erről beszélt a Paradigm Initiative Nigeria csoport vezetője, Gbenga Sesan is.

Nem ez az első eset egyébként, hogy a Facebook e kezdeményezését kemény kritikák értik, Indiában például épp effajta aggályok miatt betiltották a programot. Sajtóbeszámoló szerint ez kemény csapás volt Zuckerberg számára, akit a többi között azzal vádoltak meg, hogy az ingyenes Facebook-használatot a profit motiválja, hiszen a hirdetésekkel újabb célcsoportokhoz juthatnak el, ami növeli a közösségi oldal bevételeit.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 03.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »