Szemétlerakó lett az ’56-os emlékmű

Szemétlerakó lett az ’56-os emlékmű

Méltatlan állapotban van a budapesti Ötvenhatosok terén az ’56-os emlékmű: szemetet, emberi ürüléket, használt óvszert találni az oszlopok között, ahová egyébként a külföldi turisták is bejárnak fényképezni. Az emlékmű belsejét felverte a gaz és elborította az avar, az összes lámpát kitörték. A vaskefének csúfolt emlékmű megosztja a közvéleményt, de ettől függetlenül továbbra is ’56-ra emlékeztet, ezért több tiszteletet érdemel. Lapunk megkeresése után az emlékmű kezelője azt ígérte: napokon belül kitakarítanak, és mostantól havi rendszerességgel gondozzák a területet.

A sokat vitatott ’56-os emlékmű fémoszlopokból áll, amelyek egy pont felé tartva sűrűsödnek. Végül teljesen egybeolvadva éket alkotnak, amely belehasít a betonba. A Városliget felőli oldalon még elég ritkásan állnak az oszlopok, ezért be lehet menni közéjük. Múlt hét végén mi is bementünk, és az alábbi tárgyakat találtuk odabent: rózsaszín rágógumipapírt, összetört pálinkásüveg egyik felét, használt óvszert, fél pár kesztyűt, egy pár zoknit, laposra taposott műanyag kávéspoharat, piros műanyag üveg maradványait, papír zsebkendőket, lila csokoládépapírt, energiaitalos palackot, egy levetett és összetiport pólót, cigarettásdobozt, szívószálat és valamiféle fehér masszát – utóbbival kapcsolatban kicsit félve tettük fel magunknak a kérdést, hogy mi lehet. Aztán kiderült, hogy valószínűleg az elégett gyertyák maradéka. Ezek szerint akad mégiscsak valaki, aki kegyelettel jár ide.

Emberi ürülék és betört lámpák

Végül pedig találtunk emberi ürüléket is a hozzá tartozó vécépapírral. Az oszlopokra ragasztott néhány rágó és pár graffiti ehhez képest már nem is tűnt annyira tragikusnak, ahogy az sem, hogy rengeteg avar halmozódott fel az emlékmű belsejében. Régen földbe süllyesztett lámpák világították meg az oszlopokat, de ezek közül már csak egy olyat találtunk, amelyen nem törték be az üveget. Nyilván az sem világít. A gyomok viszont szépen virulnak.

Fotó: Beliczay László / Magyar Nemzet

A vaskefének csúfolt emlékmű az I-ypszilon alkotócsoport (Emődi-Kiss Tamás, György Katalin, Horváth Csaba és Papp Tamás) alkotása. Nagy vitákat váltott ki, amikor 2005-ben ez a mű nyerte meg az ’56-os emlékműre kiírt pályázatot. Az ’56-os szervezetek következetesen tiltakoztak ellene: méltatlannak tartották, és úgy vélték, nem fejezi ki 1956 szellemiségét. Az emlékműhöz későbbről még rosszabb emlékek kötődnek, hiszen éppen azon az október 23-án avatták fel 2006-ban, amely a jogállamiság semmibevételéről vált híressé.

A második Fidesz-kormány alatt az is felmerült, hogy lebontják az emlékművet. Szőcs Géza még kulturális államtitkárként egyenesen a Szoborparkba telepítette volna, ahová a szocializmus köztéri szobrait száműzték. Tarlós István sem rajong a vaskeféért. Főpolgármesterré választása előtt, 2010-ben például halom rozsdás ócskavasnak nevezte.

Hírdetés

Volt már hasonló eset

2011-ben az Index hírportál egyszer már felhívta a figyelmet arra, hogy az emlékmű területe elhanyagolt. Akkor a Fővárosi Közterület-fenntartó jelezte: takarítják az emlékművet, bár ez nem az ő feladatuk. Aztán mintha megint elfeledkezett volna a nyilvánosság az emlékműről. Kivéve a Jobbikot; a párt még az idén év elején is tüntetést szervezve követelte annak lebontását.

Ám az emlékmű esztétikai vagy politikai megítélése mit sem változtat azon, hogy jelenleg is a belváros egy frekventált, turisták által is látogatott helyszínén található. Egy olyan téren, amelyet Ötvenhatosok terének hívnak. És akár szereti, akár utálja politikus vagy választópolgár, a vaskefe továbbra is az 1956-os forradalomra emlékeztet. Ráadásul az 1956-os emlékév kellős közepén járunk, amelynek rendezvényeire 13,5 milliárd forintot szán a kormány.

Fotó: Beliczay László / Magyar Nemzet

Megkerestük a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-t, és érdeklődtünk, hogy mikor takarították ki utoljára az emlékművet, amely végül is közterületen áll. Azt válaszolták: ők nem takarítják az emlékművet, csak a teret, azt viszont rendszeresen. Ám a vaskefe nem az ő kezelésükben van.

Na de innentől majd másként lesz

A kezelő, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság kedden megerősítette: ők felelősek az emlékműért. A kérdések elől nem próbáltak kitérni, ahogyan azt az állami és kormányzati szervek gyakran teszik. Bár arra a kérdésünkre nem válaszoltak, hogy mikor takarítottak utoljára az emlékmű területén.

„Főigazgatóságunk az emlékmű vagyonkezelője, így annak állagmegóvása, javítása is feladata. Az emlékmű megrongálódását, illetve szemetes állapotát észleltük, napokon belül megtörténik a takarítása, illetve megrendeltük a szükséges karbantartási munkálatokat is. Sajnálatos módon az emlékmű elhelyezkedése miatt folyamatosan ki van téve rongálásnak, szennyezésnek, így a karbantartás, javítás is állandó feladatként jelentkezik. Az ön által is tapasztalt állapotok miatt főigazgatóságunk vezetése úgy döntött, hogy a továbbiakban munkatársaink havi rendszerességgel fogják kitakarítani az emlékművet és környezetét, míg a nagyobb állagmegóvási munkák befejezését minden év október 23-ára fogjuk időzíteni” – írták.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 12.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »