Szeméthegyek az osztrák határ közelében – olvasónk képes beszámolója

Szeméthegyek az osztrák határ közelében – olvasónk képes beszámolója

Tisztelt Kurucok!

A közelmúltban több kisebb-nagyobb cikk jelent meg arról, hogy Sopron környékén, a Rongyos Gárda által megmentett területen rengeteg illegálisan lerakott hulladék található. Ezzel kapcsolatban rengeteg tévképzet, téves információ kering az interneten.

Hírdetés

Mivel a szemétkupacokban gyakran német feliratos csomagolási hulladékok találhatók, ezért sok helyről hallani, hogy a szemetet osztrákok rakják le. Ez 90%-ban nem igaz. A hulladékot ugyanis magyar építési vállalkozók hozzák be Ausztriából, gyakran osztrák rendszámú autókkal, mivel az ottani lerakás nagyon drága. Természetesen a szemét elszállításáért komoly pénzeket kérnek el a kuncsafttól, majd valamelyik kis határkilépőn behozzák, és az első alkalmas helyen (erdőben, árok szélén, szelektív-gyűjtő szigeteken) leborítják. Megfigyelhető, hogy a legtöbb szemét a határkilépők közelében van, pl.: 84-es főút pihenőhelyei, Sopron, Somfalvi út, Sopron, Hermesi út, a kópházi-harkai határ közeli mellékutakon, kamionos parkolókban, Nyárliget környékén. A szelektív-gyűjtő szigeteket egyesek képtelenek rendeltetésszerűen használni, a kukák gyakran alig látszanak ki a köréjük hordott szeméthalmokból. Erre a várost vezető művelt urak szerint az a megoldás, hogy sokkal több sziget kell.

Egy másik probléma, hogy Sopronban 3 éve nincs lomtalanítás, holott a hatályos 2012. évi CLXXXV. hulladéktörvény 4. paragrafusa előírja, hogy „A közszolgáltató évente legalább 1 alkalommal gondoskodik a lomtalanítás megszervezéséről és a lomtalanítás során a közszolgáltatónak átadott vagy közterületre helyezett lomhulladék átvételéről, összegyűjtéséről, elszállításáról.” Szintén gond, hogy a soproni hulladéklerakó bezárt, a legközelebbi hulladéklerakó Cséren található, 50 km-re a Hűség Városától. Volt egy néhány hónapos időszak, amikor a soproni lerakónak már nem, a csérinek még nem volt engedélye, így sehol nem engedték lerakni a szemetet. Nemrég megnyíltak a hulladékudvarok, ahova ha törmelékkel vagy zöldhulladékkal vegyített lim-lomot viszünk be, 40 000 Ft-os büntetést kell fizetnünk. Ezzel egy időben a lerakási díjak a tavalyihoz képest duplájukra emelkedtek, 1 m3-ért súlytól függően kb. 10 000 Ft-ot kell fizetnünk, veszélyes hulladékot viszont egyáltalán nem fogadnak be (pl. festékes göngyölegek, rongyok, egyes szigetelőanyagok, azbesztpala stb.). Ha ilyenünk van, több-kevesebb sikerrel egy 70 km-re található szombathelyi céghez fordulhatunk. Az idén március 5-én hatályba lépett Országos Tűzvédelmi Rendelet kimondja, hogy a belterületi ingatlanok használata során keletkezett kerti hulladék szabadtéri égetése tilos, aki mégis tüzet rak a kertjében, 100 000 Ft-os bírságra számíthat. Egy köbméter zöldhulladék lerakása nemrég még ingyenes volt, de a lerakás ára ma már szintén 10 000 Ft körül van (súlytól függően), de akinek nincs utánfutója, az rendelhet konténert, és minimum 15 000 Ft-ért vitetheti el azt a zöldhulladékot, amit eddig teljesen ingyen elégetett.

Mindezekkel az intézkedésekkel az eddig tisztességes, becsületes polgárokat is arra ösztönzik, hogy szemetünket az út szélére vagy az erdőbe borítsák le. Vannak azonban különösen pofátlan szemétlerakók is, akik például a Fertő-Hanság Nemzeti Park védett területeire rakják le utánfutó- vagy plató-számra a szemetüket. Van, aki közvetlenül a kócsagos „óvja, védje természetét” tábla tövébe, vagy éppen a sopronkőhidai ’56-os rabtemető kerítése mellé. Erre látható több példa Fertőboz mellett, és Nyárliget térségében. De olyat is láttunk már, hogy a „Szemét lerakása tilos” táblát felborítják, és betakarják szeméttel. A nemrég felújított, az osztrák turisták körében nagyon népszerű kerékpárút mentén több helyen egész zsákok vannak ledobva.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »