Szélsőségesek százaival végeztek az oroszok

Több mint hatszáz szélsőségessel végeztek orosz robotrepülőgépek a terroristák egy szíriai célpontján, Deir ez-Zór város közelében – erről tájékoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnököt Szergej Sojgu védelmi miniszter pénteken.

A Kaszpi-tengeri orosz flotta hajóiról indítottak tizennyolc robotrepülőgépet, amelyek hét célpontot támadtak a szíriai Rakka, Idlib és Aleppó tartományokban – közölte a RIA Novosztyi hírügynökség. Az Iszlám Állam „jelentős veszteségeket szenved. Csak a Deir ez-Zór közelében lévő egyetlen létesítményben a robotrepülőgépek csapásai több mint hatszáz fegyveressel végeztek” – mondta a védelmi miniszter.

Arról is tájékoztatott, hogy az orosz légierő a szélsőségesek 23 kiképzőbázisát, 19 fegyver- és robbanóanyag-gyártó üzemét, 47 hadianyag- és eszközraktárát, valamint más létesítményeit is lebombázta.

Mindez sikeres hadműveleteket tesz lehetővé a szíriai kormányerők számára Aleppó, Idlib, Latakia és Palmüra környékén – mondta Sojgu, s megjegyezte: csökken a Szíriába érkező terroristák száma, miközben egyre többen hagyják el a harcok által érintett területeket északi és délnyugati irányban.

Legalább ötven légi csapás

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet is arról számolt be, hogy orosz és szíriai harci repülőgépek legalább ötven légi csapást mértek az Iszlám Állam szélsőségeseire Deir ez-Zór közelében. A fegyveresek egy közeli katonai bázist támadtak meg. A várossal azonos nevű tartományban több települést bombáztak, és tucatnyi tartálykocsit semmisítettek meg az OSDH által eddig példa nélküli intenzitásúnak nevezett csapásokban.

Hírdetés

Az emigráns ellenzéki szervezet adatai szerint a szeptember végén indult orosz légi csapások legalább 1300 – köztük 400 polgári – személy életét követelték. A halálos áldozatok között 97 gyermek és 70 nő is volt. Az OSDH 380-ra teszi a megölt Iszlám Állam-harcosok számát és 550 főre az egyéb felkelőcsoportokhoz tartozó elesettekét.

Súlyos problémákat helyeznek kilátásba a törökök

A légi csapások kapcsán a török külügyi tárca pénteken bekérette az orosz nagykövetet, és követelte: Moszkva hagyja abba a szíriai türkmén települések bombázását az ország északnyugati felében, illetve arra figyelmeztette Oroszországot, hogy a támadások folytatása „súlyos problémákhoz” vezetne. Az Anadolu török hírügynökség úgy tudja: az említett térségben mintegy 20-an vesztették életüket a bombázásokban.

Az orosz elnök a nap folyamán bejelentette, hogy Moszkva katonai beavatkozása eddig „nem ért el eleget”, ami „további fokozatokat” tesz szükségessé. „Célkitűzéseinket teljesítettük, méghozzá jól. De egyelőre ennyi nem elég ahhoz, hogy megtisztítsuk Szíriát a lázadóktól, a terroristáktól, és megvédhessük az orosz állampolgárokat a lehetséges terrortámadásoktól. Sok munkánk van még, reményeim szerint a következő fokozatokat is ugyanazon a magas színvonalon és szakértelemmel hajthatjuk végre, és elérhetjük a kívánt eredményt” – mondta Putyin.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírók kérdéseire válaszolva az orosz elnök által emlegetett „következő fokozatok” kapcsán úgy nyilatkozott: Putyin nem arról beszélt, hogy szárazföldi műveleteket készítenek elő, erről „nem volt, és most sincs szó”.

Egyesítenék a szíriai ellenzéket

Ugyancsak a nap folyamán az Al-Arabíja szaúdi hírtelevízió jelentette, hogy Szaúd-Arábia mintegy harminc szíriai ellenzéki szervezettel tervez konferenciát, amelynek célja az egymás közt megosztott csoportok egyesítése lenne Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szemben. A konferenciának, amelyet Rijádban tartanának, még nincs kitűzött időpontja. Egy szíriai ellenzéki forrás szerint még folynak az előkészítő találkozók és konzultációk. Valószínűsíthető, hogy a konferenciára csak az ellenzék és kormányoldal közötti tárgyalások felvételét követően kerülne sor. Utóbbi tárgyalásokat az újévig tervezik elindítani egy nemzetközi megállapodás keretében. A szíriai ellenzéki csoportok megosztottságát szakértők a konfliktus diplomáciai rendezése egyik akadályának tartják.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »