Szellemvárossá vált az egykori elektronikai hulladék főváros

Szellemvárossá vált az egykori elektronikai hulladék főváros

Guiyu néhány éve még az elektronikai hulladékok feldolgozás központja volt. A kínai hatóságok felvették a harcot a környezetszennyezéssel és a város egyik napról a másikra kiürült.

Guiyut több mint egy évtizede a világ elektronikai hulladék fővárosaként tartották számon. Közel 5000, többnyire illegális műhely és szétszerelő kisüzem működött a városban. Becslések szerint néhány évvel ezelőtt még több mint 1,6 millió tonna elektronikus hulladékot dolgoztak fel a városban évente.  A kinyert nemesfémek, műanyagok és újrahasználható részek több mint 800 millió dollárnyi bevételt jelentettek a város lakóinak. Egyes szakértők szerint a világ elektronikus hulladékának közel 70%-át Guiyuban dolgozhatták fel – derül ki a Bloomberg BNA nemrég megjelent cikkéből.

A Guiyuban feldolgozott e-hulladék nagy részét külföldről importálták. Egyelőre az USA a legnagyobb e-hulladék termelő a világon évi 7 millió tonna hulladékkal, de 2017-re Kína leelőzheti.  Egy tanulmány szerint Kínában is évről évre nő az e-hulladék mennyisége. 2013-ban kb. 100 millió mosógép, televízió, hűtő, és légkondicionáló és 70 millió mobiltelefon végezte e-hulladékként. Ennek a mennyiségnek csak 10%-át dolgozták fel engedéllyel rendelkező műhelyekben. A globális helyzet sem jobb. 2014-ben a becslések szerint 41.8 millió tonna e-hulladék keletkezett, amiből mindössze 6 millió tonnát dolgoztak fel legális üzemekben.

 

Guiyu a szellemváros

Guiyu most egy szellemvárosra hasonlít, a műhelyek bezártak sokan elhagyták a várost. Akik továbbra is hulladék feldolgozással akarnak foglalkozni azok beköltöztek műhelyükkel a közeli ipari parkba és ott folytatják tevékenységüket. A hatóságok már hosszú évek óta tervezték az illegális műhelyek felszámolását Guiyuban, de konkrét lépéseket csak tavalyi évben foganatosítottak.  2015 december elseje volt a határidő a műhelyek felszámolására, különben a hatóságok kikapcsolták az áramot és büntetőeljárást kezdeményeztek a tulajdonosok ellen. A hatóságok intézkedésein túl még az is hozzájárult a város gyors átalakulásához, hogy a e- hulladékból kinyert nemesfémek ára jelentősen esett az elmúlt időszakban és Kína tilalmat rendelt el a e-hulladék importálására is.

 

Az ipari park

Hírdetés

233 millió dollárból hozták létre az ipari parkot a város szélén. Az ipari park 5 lépcsőben épül, és 3 rész készült el eddig. Összesen 22 épületből áll a komplexum, aminek a nagy része egyelőre üres. Egyetlen kivétel az első szakaszban elkészült rész, amit a szétszerelésre hoztak létre. Ott most is folyik a munka, nagyon hasonlóan a korábbiakhoz. Munkások szétszerelik a használhatatlan elektronikai eszközöket és kifőzik a fémeket az áramköri lapokból. Annyi a különbség, hogy itt maszkot viselnek és füstöt elvezetik a gyárkéménybe, mely kiszűri a szennyeződéseket. Ma 49 cég működik az ipari parkba, melyet olyan családok hoztak létre, akik korábban a több mint 3000 illegális műhely egyikében dolgoztak. Most Kínából zármazó, „belföldi” elektronikai hulladékot dolgoznak fel.

 

Guiyu teljesen átalakult és ez hatalmas előrelépés a korábbi állapotokhoz képest. De vajon a közel 2 évtizedes súlyos környezeti szennyezés mit hagyott maga után? Mennyibe fog kerülni a terület teljes kármentesítése, és erre sor kerül-e valaha?

 

Forrás: BNA, greenfo
Képek: BNA, Tooche

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »