Szellemhajót kapott az amerikai hadsereg – Nincs rajta ember, mégis rakétákat lövöldöz (Videó)

Szellemhajót kapott az amerikai hadsereg – Nincs rajta ember, mégis rakétákat lövöldöz (Videó)

Az USV Ranger az amerikai védelmi minisztérium egyik katonai célokra is bevethető hajója. Ez azonban teljesen autonóm, így a bevetés nem kockáztat emberéletet, írja a HVG.

Az USA védelmi minisztériuma (Department of Defense, DOD) számos ígéretes projektet futtat, melyek egyike a 2017 óta létező Ghost Fleet Overlord. A program olyan úgynevezett szellemhajókkal, vagyis legénységi nélkül hajókkal kísérletezik, melyek katonai beavatkozásra is felhasználhatók.

A koncepció ma már valóság, a tárca nemrég ugyanis élőben mutatta be az USV Rangert, mely hús-vér irányítás nélkül képes navigálni a vízen, illetve a fedélzetéről rakétát indítani, ha a szükség úgy hozza. Ez utóbbit szintén demonstrálták:

Hírdetés

See the game-changing, cross-domain, cross-service concepts the Strategic Capabilities Office and @USNavy are rapidly developing: an SM-6 launched from a modular launcher off of USV Ranger. Such innovation drives the future of joint capabilities. #DoDInnovates pic.twitter.com/yCG57lFcNW — Department of Defense 🇺🇸 (@DeptofDefense) September 3, 2021

Az USV Ranger által használt SM-6 (Standard Missile-6) egy egyszerűbb rakéta, mely vízfelszíni célok megsemmisítésére készült. A fegyverzet tehát nem a legerősebb, de nem is ez a lényeg: mivel a fedélzet teljesen üres, a hadsereg csupán a járművet és a berendezést kockáztatja, emberéletet nem. Azt egyébként kimondottan nehéz megállapítani, valóban üres hajóról van-e szó.

A Popular Science szerint bár a Rangert harcászati célokra tervezték, a hajótest egy kereskedelmi modelléhez hasonló. A védelmi minisztérium szándékosan döntött a kialakítás mellett, hiszen ezek a típusok gyorsabbak, mint a rendes hadihajók, ráadásul rakományt is szállíthatnak. A Ranger a második ilyen hajója a hadseregnek a Nomad nevű mellett, legalábbis a hivatalos tájékoztatás szerint.

HVG


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »