Széles Sándor sorstragédiája

Széles Sándor sorstragédiája

Széles Sándor halála az egész magyar úszósport tragédiája. Talán nem kegyeletsértő leírni a kegyetlen tényt, hogy az egész magyar úszósport egy nagy tragédia, amelynek szerves része a szakember története. A Gyurta Dánielt olimpiai bajnoki címhez segítő mester sorsa tükröt tart egész társadalmunk elé, megmutatja, hogyan veszítjük el a tudást.   

Széles Sándor a leghíresebb edzőnk, Széchy Tamás tanítványa volt, Széchyt úszópápának nevezik, halála után azok beszéltek róla a legmagasztosabban, akik az élete során inkább ártottak neki. Alighanem Széles Sándorra is ez vár. 

Mester és tanítvány. Olimpiai bajnokaink hihetetlen hajrája az ő találmányuk, egyfajta hungarikum lett a sportban, akárcsak mellúszás. Döbbenetes utolsó ötven méterrel lett olimpiai bajnok 1988-ban Szabó Joe, 1996-ban Rózsa Norbert 200 mellen, ők még Széchy Tamás úszói voltak. Széchy a 2000-es évek elején már meglátta az olimpiai bajnokot az akkor még általános iskolás Gyurta Dánielben, aki a tanítvány tanítványa lett, hiszen Széles Sándor edzette. Gyurta 2004-ben, tizenöt évesen olimpiai ezüstérmet nyert 200 mellen.

Hírdetés

Csakhogy szűk esztendők következtek. Edzői csapatát Széles Sándor mellett Kovácshegyi Ferenc és Virth Balázs alkotta, akik 2009-ben visszasegítették a csúcsra a római világbajnoki címmel. Titkukat Kovácshegyi Ferenc elmesélte egy TF-es előadáson: amikor Gyurtának nem ment, minden szakember magában kereste a hibát, és a maga területén meg is találta. Öt szűk esztendőre így öt bő esztendő következett: versenyzőjük uralta a világot, a 2012-es londoni olimpián világcsúccsal lett aranyérmes. Ekkor a Széles Sándor vezette edzői csapat Risztov Évát is első helyhez segítette 10 kilométeren.  

A 2016-os riói olimpiára az edzői trió felbomlott, Gyurta címvédőként az előfutamban kiesett, és már senki nem kereste önmagában a hibát. Széles Sándor hosszú évek óta tartó belső harcai a magyar (úszó)sporttal és a szenvedélybetegségével egyre mélyebb hullámvölgyekbe juttatták. Márciusban kórházba került, kómába esett, kedden pedig, hatvanegy évesen meghalt. 

Dicsérő szavak helyett az aranyévek mutatják meg tisztán, kit veszítettünk el.  

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2017.05.24.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »