Széles konszenzus szükséges a sorkatonaság bevezetéséhez Szlovákiában

Széles konszenzus szükséges a sorkatonaság bevezetéséhez Szlovákiában

A kötelező sorkatonai szolgálat bevezetéséhez össztársadalmi megegyezésre van szükség. Ezt Peter Pellegrini kormányfő jelentette ki szerdán, reagálva Peter Gajdoš védelmi miniszter kijelentésére, aki kilátásba helyezte a társadalmi vitát a témában.

A kormányfő ezzel kapcsolatban elmondta: Szlovákiának gondot okozhatna egy komoly válsághelyzet kezelése.

„Ez olyan komoly döntés, melyet egy nagyszabású vitának és széles társadalmi konszenzusnak kellene megelőznie. Hogy ne olyan döntés szülessen, melyet aztán a következő kormány, amelynek teljesen más lesz az álláspontja, eltöröl” – mondta a miniszterelnök. Hangsúlyozta: a sorkatonaság bevezetéséhez össztársadalmi megállapodásra és egyetértésre van szükség.

Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákiában jelenleg több olyan nemzedék is él, amelynek tagjai nem vettek részt alapkiképzésen. „Felmerül a kérdés, hogy szükség esetén a fiatal generáció kész lenne-e valamilyen módon részt venni a védelmi akciókban” – mondta a miniszterelnök, hozzátéve:

Hírdetés

ha a fiatalok hajlandóak is lennének erre, kérdéses, hogy képesek lennének-e tenni valamit.

Peter Kažimír pénzügyminiszter úgy véli, hogy a kötelező sorkatonai szolgálat esetleges bevezetése az európai és a globális biztonsági helyzet alakulásától függ. Ami a katonai hivatást illeti, Kažimír állítása szerint a védelmi tárca költségvetése kedvező feltételeket biztosít ennek a hivatásnak a népszerűsítéséhez.

Gajdoš a TASR hírügynökségnek nem zárta ki a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését abban az esetben, ha a jövőben az ország védelme megkövetelné a hadsereg létszámának emelését.

A miniszter szerint is össztársadalmi vitának kellene megelőznie ezt a döntést. Megjegyezte, hogy az infrastruktúra biztosítása nem kevés pénzbe kerülne.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »